Nők és gyerekek is vannak az Azovsztal acélgyár pincéiben rekedt civilek között, fogytán a vizük és az élelmiszerük

2022. április 23. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mariupoli Azovsztal acélgyárat védő Azov-ezred tette közzé azt a videót, amelyben a hatalmas üzem katakombáiban bujkáló civilek láthatók, akik között nők és gyerek is vannak. A csütörtökök készült felvételen többen arról beszélnek, hogy hetek óta élnek a föld alatt, lassan elfogy a vizük és az élelmiszerük, az emberek az éhezés szélén állnak.

„A magunkkal hozott élelmiszereink lassan elfogynak. Hamarosan még a gyerekeknek sem lesz mit enniük” – mondta a videóban egy nő, aki szerint összesen 15 gyerek tartózkodik a pincében, csecsemők és tinédzserek vegyesen. A videóban szereplő kislány a pincében írta az iskolai leckéjét.

Az egyik fiú pedig azt mondta, hogy már nagyon szeretné látni a napot és az eget, mert hetek óta nem járt a felszínen.

A nő elmondása szerint 50 napja élnek a pincékben még a háború első napjaiban menekültek le oda az orosz tüzérségi támadások és bombázások elől. „Itt vagyunk az események epicentrumában és nem tudunk kijutni, segítségre van szükségünk. A gyerekeimet és másokét is sürgősen evakuálni kell. Könyörgünk, hogy garantálják gyerekeink biztonságát!”

Az ukránok szerint körülbelül 1000 civil rekedhetett az Azovsztal acélgyárban. Mariupolt teljesen körbezárták az oroszok, már csak az üzem van ukrán kézen. A védők helyzete elég kilátástalan, esélytelen, hogy felmentő sereg érkezzen. A hetekig ostromlott városban jelenleg is több mint 100 ezer civil tartózkodhat, hiába próbálják őket napok óta evakuálni. Szombaton sem sikerült az eredetileg tervezett 200 civilt kimenekíteni a rommá lőtt városból. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!