Életfogytiglanit kapott az 52 évvel ezelőtti gyilkosságért a magyar származású Sipos

2022. április 23. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találta az esküdtszék San Diegóban azt a magyar származású férfit, akit 2020-ban a családfakutatási divat és a DNS-technológia fejlődésének segítségével azonosítottak egy 1969-es, addig megoldatlan gyilkosság gyanúsítottjaként.

A 76 éves John J. Sipos ítéletét már márciusban kimondták, de a büntetési tételről csak pénteken hoztak döntést: életfogytiglani szabadságvesztést róttak ki rá, de az nem tényleges életfogytiglani, így legkorábban hét év után akár feltételesen szabadlábra is helyezheti, írja az NBC San Diego. A büntetést aszerint szabták ki rá, hogy a gyilkosság idején mennyi volt az emberölésért adható büntetési tétel – John J. Sipos ebből a maximumot kapta. Nemi erőszakért nem ítélték el, annak büntethetősége ugyanis már elévült.

A gyilkosság áldozatát, a 23 éves Mary Scottot 1969. november 20-án támadták meg San Diegóban a saját otthonában: rárúgták az ajtót, megerőszakolták és megfojtották. A bűnügyről és Siposról ebben a cikkünben részletesen írtunk.

Fotó: San Diego Police
Fotó: San Diego Police

Az 1945-ös születésű Sipost 2020 őszén vitték el a rendőrök pennsylvaniai otthonából, majd átszállították San Diegóba, ahol annak idején a gyilkosság történt. 1969-ben Sipos a haditengerészetnél szolgált, és épp San Diegóban állomásozott. A letartóztatása után tagadta a bűnösségét. Ügyvédje azt mondta a sajtónak, hogy nincs semmilyen priusza, 20 éve nyugdíjba ment, a feleségével visszavonultan élt.

A tárgyalásokon a beszámolók szerint Sipos gyakran panaszkodott, hosszúra növesztett ősz hajjal, szakállal mutatkozott, igyekezett hangsúlyozni, hogy öreg ember már. A bíróságon beismerő vallomást nem tett.

A pert a távolból kísérte figyelemmel Mary Scott lánya, Donna Wyble, aki kisgyerek volt, amikor megölték az anyját. Wyble a tárgyalássorozat utolsó napjaiban interjút adott a Kusi Newsnak, amelyben arról beszélt: a DNS egyértelműen bizonyítja, hogy Sipos volt az elkövető, és hogy most igazságot szolgáltat a bíróság az ügyben, az ad egyfajta megnyugvást, ugyanakkor nagyon bántja, hogy a mai napig nem kapott választ arra, miért tette ez az ember, amit tett

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!