51 éve megoldatlan gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar származású férfit Amerikában

Legfontosabb

2020. november 13. – 16:17

51 éve megoldatlan gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar származású férfit Amerikában
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb sok évtizedes megoldatlan gyilkosság elkövetőjét azonosíthatták az Egyesült Államokban a családfakutatás és a DNS-technológia segítségével. Október végén egy pennsylvaniai kisvárosban letartóztattak egy 75 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 51 évvel ezelőtt ő erőszakolta és fojtotta meg San Diegóban a 24 éves Mary Scottot. A férfit John J. Siposnak hívják, és ügyvédje megerősítette a Telexnek, ami a neve alapján sejthető volt: Magyarországról érkeztek Amerikába a felmenői.

Egy október végi hétvégén rendőrök jelentek meg a pennsylvaniai Schnecksville nevű, 3 ezres kisváros egyik kertes házánál, és – különösebb incidens vagy ellenállás nélkül – magukkal vitték a 75 éves John J. Sipost, a ház lakóját. A férfit, akit egy szomszédja a helyi sajtónak csak a zsémbes szóval jellemzett, egy 51 évvel ezelőtti gyilkosság miatt vonják felelősségre. A gyanú szerint ő ölte meg 1969-ben San Diegóban Mary Scottot.

A 24 éves go-go táncos holttestére 1969. november 20-án este talált rá a saját lakásában egy kolléganője, miután gyanús lett, hogy nem veszi fel a telefont, és nem érkezett meg a munkába. Az áldozatot megerőszakolták, és megfojtották. A gyilkosság még az előző éjszaka történhetett. A lakásban dulakodás nyomai látszottak: felborult székek, egy összetört hamutartó. A támadó erőszakkal jutott be a lakásba, az ajtót berúgta, a biztonsági láncot leszakította. Utóbb kiderült, hogy a szomszédok az éjjeli órákban sikoltozást hallottak a lakásból, de a rendőrséget senki nem riasztotta.

Mary Scott – Fotó: Rosalie Sanz / The San Diego Union-Tribune
Mary Scott – Fotó: Rosalie Sanz / The San Diego Union-Tribune

Mary Scott beceneve Lucky (Szerencsés) volt, azért ragasztották rá, mert a bárban, ahol dolgozott, azokon az estéken, amikor nem volt nagy a forgalom, pénzfeldobással döntötték el a táncosnők egymás között, ki mehet korábban haza, és mindig ő nyert. A gyilkosság után született régi újságcikkek csinos, életvidám nőnek írták le, olyasvalakinek, aki szerette az embereket és őt is szerette mindenki, jól kijött bárkivel. Scott egyedül élt, a férjével korábban különváltak, két kislányát a férj, illetve annak családja nevelte.

A nyomozás több szálon elindult, de mindegyik szál zsákutcába futott, a lehetséges gyanúsítottként képbe kerülő emberekről rendre bebizonyosodott, hogy ők nem tehették, és a nyomok egy idő után elfogytak. Az aktát soha nem zárták le, de félretették, mondta Rosalie Sanz, az áldozat húga, aki a Good Morning San Diego műsorban nyilatkozott Sipos letartóztatása után.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Golden State-i sorozatgyilkos is így lett meg

Sanz, aki csak 16 éves volt a gyilkosság idején, soha nem adta fel teljesen a reményt, hogy megtalálhatják egyszer az elkövetőt. Részben neki köszönhető, ami most történt, ugyanis tavaly, az ötvenedik évforduló idején ő volt az, aki felvetette, nem lehetne-e megpróbálkozni a családfakutatási divatból kinőtt óriási genetikai adatbázisok felhasználásával. Hallott róla, hogy ennek, illetve a DNS-technológia fejlődésének köszönhetően sok régi, sokáig reménytelennek tűnő megoldatlan bűnügy végére sikerült már pontot tenni, többek közt a hírhedt Golden State-i sorozatgyilkos is így bukott le 42 év után. Sanz egy jó ismerőséhez, egy nyugdíjas San Diegó-i rendőrhöz fordult az ötlettel, aki eljuttatta azt a megfelelő emberekhez, és beindult a dolog.

Az első jó hírt áprilisban kapta a család, akkorra sikerült leszűkítenie a kört a nyomozóknak egy emberre, mondta el a The Morning Call nevű allentowni napilapnak Donna Wyble, Mary Scott lánya. Előle és a testvére elől az apjuk családja sokáig kíméletből eltitkolta, hogy mi történt az édesanyjukkal. Csak tizenéves korukban tudták meg, hogy meggyilkolták. Először Donna Wyble testvére volt az, aki megpróbált mindent kideríteni, amit csak lehetett, de ő évekkel ezelőtt meghalt autóbalesetben. A magára maradt Wyble alig várja, hogy a bíróságon láthassa a gyilkost.

Rosalie Sanz beszél az ügy újranyitásáról a KUSI News San Diegó-i hírportálnak
Rosalie Sanz beszél az ügy újranyitásáról a KUSI News San Diegó-i hírportálnak

Siposról egyelőre nem tudni sokat. Az ügyészség addig nem árul el részleteket, amíg meg nem történik hivatalosan a vádemelés. A helyi lapnak a férfi szomszédai azt mondták, hogy a férfi több mint egy évtizede Schnecksville-ben él, nős. Az ügyvédjének, John Waldronnak is időbe telt, mire tudott vele beszélni a koronavírus-korlátozások miatt. Waldron a védence feleségétől tudja, hogy Sipos fiatal korában San Diegóban állomásozott, amikor az amerikai haditengerészetnél szolgált. Az ügyvéd szerint Sipos nincs jó egészségi állapotban: cukros és vesebeteg, és már három szívrohamon van túl.

John J. Sipost egyelőre a pennsylvaniai Allentownban tartják fogva, arra vár, hogy kiadják San Diegónak. Az áldozat húga úgy tudja, a kiadatási procedúra eltarthat akár 3 hónapig is.

Magyarok Betlehemben

John Waldron személyében egyébként meglehetősen híres ügyvédje van Siposnak. Waldron képviselte azt a háromszoros gyilkossággal vádolt New York-i milliomost, Robert Durstot, akiről az HBO a The Jinx című, remek dokusorozatot forgatta.

Waldront most levélben megkerestük mi is, hogy kiderítsük: igaz-e, amit a neve alapján sejteni lehet, hogy John J. Siposnak vannak magyar felmenői.

A gyanút alátámasztani látszottak egyes korábbi gyászjelentések, amelyek a helyi lapban, a The Morning Callban jelentek meg. Valószínűsíthető, hogy John J. Sipos édesanyja Dorothy Sipos volt, aki 2013-ban, 90 éves korában halt meg egy allentowni otthonban, az édesapja pedig Dorothy férje, John S. Sipos volt, aki 1992-ig élt. Dorothy Sipos gyászjelentésében ugyanis szerepelt, hogy gyászolja fia, John J. Sipos és a felesége Schnecksville-ből. Egy ilyen kisvárosnál nagy az esély arra, hogy nem csak véletlen névazonosságról van szó, és az életkor, illetve a korkülönbség is stimmel: az asszony 23 éves volt, amikor a most 75 éves John J. Sipos született.

Fotó: Gwynspekes / Find a Grave
Fotó: Gwynspekes / Find a Grave

Dorothy Sipos és a férje is már az Egyesült Államokban születtek, de mutatnak abba az irányba jelek, hogy az eggyel korábbi generáció még Magyarországon kezdte az életét. John S. Sipos második világháborús veterán volt, és nyugdíjazásáig a pennsylvaniai betlehemi acélműnél dolgozott 33 éven át, csakúgy, mint egy – vele jó eséllyel rokonságban álló – bizonyos John J. Sipos, aki 2010-ben, 95 évesen hunyt el, és a gyászjelentése szerint ugyanennél az acélműnél dolgozott 30 évig. Ennek a John J. Siposnak az édesanyja és az édesapja is Magyarországon született még a 19. század legvégén.

Az ügyvéd, John Waldron hétfőn végül, miután kérésünkre megkérdezte erről a védencét,

megerősítette a Telexnek, hogy John J. Sipos felmenői Magyarországról származnak. A nagyszülei, sőt, a felesége szülei is Budapestről jöttek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!