Repeszszilánk roncsszemlével – az orosz–ukrán háború 57. napja képekben

2022. április 22. – 00:01

frissítve

Repeszszilánk roncsszemlével – az orosz–ukrán háború 57. napja képekben
Egy orosz rakéta maradványai a Kijev melletti Kozarovicsiben Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kelet-Ukrajnában teljes erővel megindult a szakadár „népköztársaságok” területének kibővítését célzó orosz offenzíva, Harkivot is szakadatlanul bombázzák, Mariupolban pedig az Azovstal gigaüzemén kívül már csak néhány ukrán ellenállási góc maradt. Annak ellenére, hogy a háború már egyértelműen Kelet-Ukrajnára összpontosul, még mindig csaknem 13 millió menekült van – nagy részük otthonát elhagyva, egy csendesebb ukrán faluban vagy kisvárosban próbálja kibekkelni a harcokat. Közben a nemzetközi diplomácia is pörög: Oroszország már Mark Zuckerberget és Kamala Harrist is kitiltotta, az USA pedig ezúttal az orosz hajókat tiltotta ki, és újabb katonai segélycsomagot állított össze Ukrajnának – nehézfegyverekkel, drónokkal és járművekkel. A háború néhány régióból már távozott, más régiókban még csak most kapcsolt magasabb, véresebb fokozatba – ezt a változatosságot mutatja be az orosz-ukrán háború 56. napjának sajtófotóiból készült válogatásunk.

Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Egy férfi szemléli meg a hetekkel korábban kilőtt T-72-es harckocsi lövegtornyát a Csernyihiv környékén található Ivanivka falujában. Az orosz hadsereg dokumentált harckocsivesztesége már meghaladja az 530-at.

Fotó: Genya Savilov / AFP
Fotó: Genya Savilov / AFP

Nadja és Natalja egykori otthonuk romjai között a Kijevtől északnyugatra található Moszcsunban. Ukrajnában az ENSZ adatai szerint már 7,7 millióra tehető az otthonukat elvesztő, vagy otthonukat a harcok miatt elhagyó belső menekültek száma.

Fotó: Anton Vergun / Sputnik / AFP
Fotó: Anton Vergun / Sputnik / AFP

A háború felköltözött a falakra: ezen dmitrivkai festményen egy idős nő szovjet zászlóval várja az orosz csapatokat, de helyettük az ukránok érkeznek meg. Az orosz nemzeti tudat egyik meghatározó alkotóeleme a náci Németország legyőzéséért vállalt áldozat és a győzelemben játszott főszerep. Nem véletlen, hogy Putyin május 9-ére, a II. világháború végét ünneplő Győzelem Napjára tűzte ki a kelet-ukrajnai offenzíva sikeres lezárását.

Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

Jana Bacseket élettársa és édesanyja vigasztalja édesapja holtteste felett. A harkivi Viktor Gubarev épp kenyérért állt sorba, amikor egy közelben robbanó rakéta repesze halálra sebezte.

Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Vaszil Maznicsenkót otthonában érte halálos repesztalálat, amikor a bucsai lakóépületbe orosz rakéta csapódott.

Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters
Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters

Ukrán BM-21 Grad rakéta-sorozatvető lövi az orosz állásokat Harkiv téréségében. A szovjet éra alatt fejlesztett, olcsó és egyszerűen működtethető rakétavetőket mindkét fél tömegesen veti be; a városharcokban azonban a nem irányított rakéták válogatás nélkül kaszálják le a civil lakosságot.

Fotó: Serhii Hudak / Reuters
Fotó: Serhii Hudak / Reuters

Egy görög katolikus püspök rituális lábmosásban részesíti az ukrán hadsereg katonáit. A nagycsütörtöki (az ortodox kalendárium szerint még csak most jön a húsvét) lábmosás szokása felidézi azt miként mosta meg Jézus tanítványai lábát az Utolsó vacsora estéjén, felhívva leendő apostolai figyelmét a szolgálat és az alázat fontosságára.

Fotó: John Moore / Getty Images
Fotó: John Moore / Getty Images

Sajátos háttér előtt fotózza le lányát egy büszke édesapa a kijevi régióban található Irpinyben. A városban korábban súlyos harcok folytak, azonban az orosz csapatok visszavonulása után már elkezdték eltakarítani a háború maradványait – a kiégett gépkocsikat például ilyen tetszetős halomba rendezték.

Kapcsolódó