Franciaország messzehordó lövegeket és páncéltörő rakétákat küld Ukrajnába

2022. április 22. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország MILAN típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának

– jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken. Arról április közepe óta lehetett tudni, hogy Franciaország 100 millió euró értékben adományozott felszerelést Ukrajnának, de a szállítmány összetételét nem részletezte a kormányzat. A francia elnöki hivatal szerint a lövegek a napokban érkezhetnek meg Ukrajnába. Szombattól mintegy negyven ukrán katonát képeznek ki Franciaországban a fegyverek használatára. A francia hadsereg 76, tehergépkocsi alvázára szerelhető Caesar tarackkal rendelkezik, a fegyver a 155 milliméteres lövedékeket 40 kilométerre képes kilőni.

A Caesart Irakban is bevetették – Fotó: Wikipédia
A Caesart Irakban is bevetették – Fotó: Wikipédia

A német–francia fejlesztésű MILAN a világ egyik legnépszerűbb páncélelhárító fegyvere; a hetvenes évek óta több százezer példány készült belőle, és világszerte 50 haderő rendszeresítette – bár pont a francia hadsereg mostanában cseréli le a korszerűbb MMP típusra. A MILAN hátránya az orosz–ukrán háború egyik kultikus fegyverévé vált amerikai Javelinnel (és az MMP-vel) szemben, hogy nem rendelkezik ún. „top attack” képességgel, azaz a rakéta nem fut be olyan röppályát, melynek végén a megcélzott harckocsi legkevésbé védett pontján, a tetőpáncélzaton csapódik be.

A NATO több tagja mondott igent Ukrajna azon kérésére, hogy nehézfegyvereket szállítsanak, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Csehország és Hollandia. Az Egyesült Államok csütörtökön további 800 millió dollár segélyt jelentett be Ukrajnának, beleértve 72 tarackágyút, a hozzájuk tartozó járműveket és 144 000 lőszert. Németország azt ígérte, hogy ha valamely ország az ukránok által is használt szovjet típusú fegyverrel látja el Kijevet, német felszerelést kap cserébe.

(via MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!