BBC: Izjumból lehet a következő Bucsa

2022. április 20. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC ír azokról a félelmekről, miszerint a Donbasz kapujaként is hívott Izjum városa hasonló sorsra juthat, mint az a Bucsa, ahol tömegsírokat és más, népirtásra utaló jeleket talált a települést felszabadító ukrán hadsereg.

Izjum az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivtől dél-keletre fekszik, nem messze a szeparatisták által kontrollált Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok területétől. Sokáig heves harcok dúltak a város környékén, mígnem április 1-jén beszámolók szerint az oroszok teljesen elfoglalták volna.

Ahogy az az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképén látszik, Izjum kontrollálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán erőket bekerítse az orosz hadsereg.

Bár az orosz katonák bevonulása előtt végrehajtottak evakuálásokat, helyi tisztviselők szerint még mindig körülbelül 10-15 ezer ember tartózkodik Izjumban. A város alpolgármestere hozzátette, a lakóépületek csaknem 80 százaléka megsemmisült, a vasúti összeköttetést pedig teljesen elvágták.

Azok az emberek, akiknek sikerült elmenekülniük Izjumból, a BBC-nek azt mondták, hogy a város a humanitárius katasztrófa szélén áll. Az izjumi terület katonai adminisztrátora pedig azt mondta, a lakosság több mint egy hónapja nem jut humanitárius segítséghez, „nincs áram, se fűtés, se víz”. Olyan hírek is eljutottak hozzá, melyek szerint a helyiek egy részét Oroszországba deportálták, bár ezeket a tisztviselő nem tudta megerősíteni.

Az orosz hadsereg donbaszi offenzívájáról, illetve Izjum jelentőségéről Rácz András Oroszország-szakértővel is beszéltünk, a teljes interjút itt találhatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!