Volodimir Klicsko a magyaroknak: Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk!

2022. április 19. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Segítsenek befejezni a háborút – mert önöket is védjük attól a gonosztól, amely az országunkra tört!” – mondta a Válasz Online-nak adott interjújában a világhírű ökölvívó, Volodimir Klicsko. A bokszoló – akinek a bátyja, Vitalij Klicsko ma Kijev polgármestere – nem akart politikus lenni, de azt mondja, „mindig is” aktivista volt, és belátja, hogy a háború kitörése óta nagyon is politikai szerepet visz.

Többek között találkozott például a német kormány képviselőivel is Berlinben – Klicsko erről azt mondja, fontos látogatás volt: „Egy olyan országban mondhattam el a tapasztalataimat, amelyben hosszú ideig magam is éltem. Része voltam a társadalmának, hírnevet szereztem, ezért nem kételkednek abban, amit mondok.” Az út legfontosabb tapasztalata számára az volt, hogy Németország egységesen lép fel az orosz agresszióval szemben – annak ellenére, hogy a berlini vezetés jó ideig „lojális” volt szerinte Moszkva felé.

Volodimir Klicsko egy rakétatámadásban elpusztított kijevi lakóház előtt – Fotó: Pavlo Bahmut / NurPhoto via AFP
Volodimir Klicsko egy rakétatámadásban elpusztított kijevi lakóház előtt – Fotó: Pavlo Bahmut / NurPhoto via AFP

Azonban míg Németország kormánya képes volt szembesülni ezzel, „Magyarország részéről továbbra is érezni” némi lojalitást a Kreml felé – például amikor csak késlekedve ítélték el Ororszországot a bucsai mészárlás miatt:

„Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva?

Bucsa az orosz elnök világos üzenete volt, mi, ukránok pedig több mint 50 napja az agressziójának áldozatai vagyunk. Ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez” – mondta Klicsko.

A Válasz Online arról írt, hogy az ökölvívó már régóta szeretett volna magyar újságíróval beszélni. „Magyarország Európa része, általunk is osztott demokratikus értékekkel. Ukrajna, noha nem tagja az EU-nak, 2014 óta – az európai elvek mentén – azért harcol, hogy csatlakozhasson hozzá. Sokszor jártam önöknél, sok barátom él ott. Nem szeretnék mélyen belefolyni a politizálásba, de azt tapasztalom, hogy Magyarországot úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz.”

Alábecsülték az ukránokat, de erősebbek lesznek, mint valaha

A bucsai tömegmészárlás helyszínére ellátogatott a bokszoló is: „A halálnak csendje volt. Fiatalok hevertek az utcákon, egy család autóján tank hajtott át, a végtagok még a kocsiban. Másokon kínzás nyomai. Főbe is lőtték őket. Nem akarok mindent felidézni abból, amit láttam, de a bűnökre bizonyítékok vannak. Azok a képek, az a szag… Totális pusztítás. Nem emberi dolgok ezek, hanem a gonosz képei. Bárhol felbukkanhatnak. Azt gondolják, önökhöz nem érhet el? Meglehet, tévednek.”

Klicsko szerint bármit is állít az orosz állami propaganda, a „speciális művelet” valójában ukránok meggyilkolását jelenti. „Háborús bűn ez és népirtás! (…) Igazságot kell szolgáltatni az elkövetett bűnökért, máskülönben – látjuk a történelemből – megismétlik őket.”

Szerinte a „szabadságért folytatott harc” egyesítette az ukránokat, függetlenül attól, hogy a háború előtt ki milyen politikai oldalon állt: „Élni akarunk felemelt fővel, nem pedig térden csúszó rabszolgák lenni.”

Klicsko pedig nemcsak politikusi szerepet vállalna: ha parancsot kapna, akár fegyvert is fogna. A háború után szerinte Ukrajna erősebb lesz, mint valaha: „Nemzetként alábecsültek minket. Nagyon. Tehetségesek és képzettek vagyunk. Sajnos az oroszok már szétlőtték, de mi építettük a világ legnagyobb repülőjét. (…)

Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk! És higgyenek nekem: minden támogatást vissza fogunk adni! Többszörösen. Csak segítsenek befejezni a háborút – mert önöket is védjük attól a gonosztól, amely az országunkra tört!”

– mondta a bokszoló.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!