Ismerhette gyilkosát a New Yorkban megölt magyar nő

2022. április 19. – 23:23

Másolás

Vágólapra másolva

3500 dollár, azaz körülbelül 1,2 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a New York-i rendőrség kedden annak a meggyilkolt magyar nőnek az ügyében, akinek a holttestére szombat reggel talált rá egy kutyasétáltató Queensben. A gyilkosság helyszíne, az áldozat Forest Hills-i otthona közelében kiplakátolták az oszlopokra a nyomravezetői díjról szóló felhívást.

A plakát szövege szerint a gyilkosság péntekről szombatra virradó éjszaka, körülbelül 12 óra 40 perc körül történhetett.

A rendőrség hivatalosan egyelőre nem nevezett meg gyanúsítottat, de több New York-i lap is arról ír rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek egy bizonyos férfinak, aki ismerte az áldozatot, és bejáratos volt a házába.

Az 51 éves áldozat két gyerek, egy 17 és egy 13 éves fiú édesanyja volt, férjével négyesben éltek az előkelő, nyugodt városrészben, Tudor-stílusú házukban, amelynek értékét nagyjából 2 millió dollárra (közel 700 millió forint) becsülik. A férj egy lítiumion-akkumulátorokra specializálódott tanácsadó cég alapítója. A gyilkosság idején a nagyobbik fiúval éppen Oregon államban voltak, azért utaztak oda, hogy megnézzék maguknak a fiú továbbtanulása szempontjából szóba jöhető egyetemek kampuszait.

A halála előtti estén az anya Manhattanben járt egy előadáson a barátaival. A kisebbik, 13 éves fiú végig otthon volt az este, akkor is a házban tartózkodott az eddigi információk szerint, amikor az édesanyját megölték. A rendőrök egyik első intézkedése volt, hogy bevitték kihallgatni. Egyelőre arról nem jelentek meg információk az amerikai lapokban, hogy a fiú hallott-e bármit a történtekből. Az édesanyát közel hatvan késszúrással ölték meg, a sebesülései azt mutatják, hogy próbált védekezni a támadója ellen.

Amikor ilyen jellegű brutális támadás történik, az áldozatot sokkal többször szúrják meg, mint ami az élete kioltásához elég lenne, a nyomozók valószínűsíteni szokták a személyes jellegű indítékot, vagyis azt, hogy a gyilkos ismerte az áldozatot, és az ő személyének szóló indulat mozgatta. Ezzel egybevág az a körülmény is, hogy a házban nem volt nyoma erőszakos behatolásnak.

A gyilkos egy táskába tette a holttestet, majd azt végigvonszolta a csendes éjszakai utcán, hogy aztán csak úgy otthagyja valahol a járda mellett, nem egészen egy kilométeres távolságra a háztól. Egy térfigyelő kamera fel is vette, ahogy vonszolja maga után. Nem törődött különösebben a nyomok eltüntetésével, a rendőröket a táska által hagyott vérnyomok elvezették aztán az áldozat házáig.

A ház jelenleg is aktív bűnügyi helyszínnek számít, a gyászoló családtagok átmenetileg máshol szállnak meg. A férj, akit a New York Postnak sikerült megszólaltatnia, úgy gondolja, hogy veszélyben forog az életük. A gyilkosság után ugyanis kapott egy fenyegető sms-t a felesége telefonjáról, amelyben az állt, hogy a család többi tagja is sorra kerül. Az üzenet küldője azzal vádolta őket, hogy miattuk került korábban börtönbe.

Az áldozat publikus Facebook-oldalán sok mindent megosztott magáról, posztolt a különféle programjairól, viszonylag könnyen beazonosítható volt az is, pontosan hol él. Bár New Yorkban lakott, ezer szálon kötődött továbbra is Magyarországhoz. Sok magyar barátja volt, járt haza a családjával együtt Budapestre. A Facebookon közzétett fotói közt van a Hősök terén készített szelfi, készült róluk családi fotó a rakparton, lefényképezte az egyik fiát a Parlamentnél. Posztolt magyar politikáról éppúgy, mint arról, hogy hiányzik neki a lángos íze.

A New York Post meg nem erősített, rendőrségi forrásból származó információi szerint a halála előtti estén, miután véget ért az előadás a Lincoln Centerben, ahová a barátaival ment, betért egy bárba, ahol körülbelül negyven percen át üldögélt egymaga, mintha várt volna valakire, aki végül nem jött el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!