Elkezdődött a mariupoli acélgyár ostroma, állítják a szakadárok

2022. április 19. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Donyecki Népköztársaság különleges alakulatai megkezdték a mariupoli Azovsztal acélgyár ostromát, idézi a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a szakadár államalakulat hadseregének szóvivőjét, Eduard Baszurint. Bár az ukrán védők szerint körülbelül ezer civil, köztük nők és gyermekek is bevették magukat az Azovsztalba, Baszurin szerint civilek már nem tartózkodnak az üzem területén, amely az utolsó olyan része a kikötővárosnak, ami még ukrán ellenőrzés alatt áll.

Az Azovsztal-acélgyár a lebombázott Mariupol hátterében 2022. április 4-én – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP
Az Azovsztal-acélgyár a lebombázott Mariupol hátterében 2022. április 4-én – Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

Ha az orosz erők elfoglalják a gyárat, azzal nagy valószínűséggel orosz kézre kerül egész Mariupol, aminek a bevételével két nagy skalpot is szerezhetne Vlagyimir Putyin a háborúban. Maga a város megszerzése szárazföldi útvonalat jelentene a Krím felé, egyben Moszkva lényegében első nagyobb sikerét hozná, ami a közelgő május 9., vagyis a győzelem napja miatt külön kritikus pontnak számít.

Az Azovsztal orosz ellenőrzés alá vonása azt is jelentené, hogy sikerült a városból kifüstölni az oroszok által (részben joggal) neonácinak kikiáltott Azov-ezredet, ezzel a háború egyik okaként megjelölt nácitlanítás végigvitelére is lehetne hivatkozni.

A szinte tökéletesen védhető, földalatti alagutakkal és rengeteg betonépülettel tűzdelt acélgyárról itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!