Sikerült kiszabadítani az iszapból az Ever Given zátonyra futott testvérhajóját

2022. április 18. – 12:21

Sikerült kiszabadítani az iszapból az Ever Given zátonyra futott testvérhajóját
Próbálják kihúzni az iszapból az Ever Forward nevű hajót – Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónappal a zátonyra futása után, vasárnap reggel sikerült vízre tenni az Ever Forward nevű konténerszállító hajót, és folytathatja az útját – írja a Guardian. Ez volt a harmadik kísérlet, az első két alkalommal nem járt sikerrel a mentőakció.

Közel egy évvel azután, hogy az Ever Given keresztbe fordult a Szuezi-csatornán és hosszú időre blokkolta a kereskedelmi hajózási útvonalat, március közepén a tajvani székhelyű Evergreen Marine Corp. egy másik konténerszállító hajója, az Ever Forward feneklett meg az amerikai Chesapeake-öböl marylandi részén.

Testvérhajójával ellentétben az Ever Forward a fő hajózási folyosón kívül futott zátonyra, így nem akadályozta a közlekedést. Kisebb sebesség csökkentéssel ki tudták kerülni az arra közlekedő hajók.

A mintegy három focipálya – 305 méter – hosszúságú hajót vasárnap reggel két uszály és öt vontatóhajó segítségével tudták kihúzni az iszapból. A hatóságok szerint a zátonyra futás közben nem sérült meg az Ever Forward, és nem okozott kárt, azt azonban még nem tudni, hogy mi okozta a balesetet.

A hajótest átvizsgálása után víztartályokkal töltötték fel az Ever Forward fedélzetét, hogy biztonságosan át tudjon haladni Chesapeake-öböl hídja alatt. A tajvani vállalat közleménye szerint a hajó a baltimore-i kikötőbe megy, ahol újra feltöltik az elakadás után kirakott rakománnyal, majd folytatja a korábban tervezett útját a virginiai Norfolk felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!