Kim Dzsongun személyesen vezetett le egy rakétakísérletet szombaton

2022. április 17. – 08:43

Kim Dzsongun személyesen vezetett le egy rakétakísérletet szombaton
Kim Dzsongun ballisztikus rakéta felé bök – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen felügyelt egy szombati rakétakísérletet, amelynek célja az ország nukleáris képességeinek növelése volt – írja a KCNA állami hírügynökségre hivatkozva a Reuters.

Dél-koreai és amerikai szakértők szerint Észak-Korea hamarosan újraindíthatja a nukleáris kísérleteit. Az ország márciusban megszegte az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelésére vonatkozó, saját maga által bevezetett moratóriumot.

A szombati rakétatesztet a dél-koreai hadsereg is észlelte, adataik szerint a két rakétát Észak-Korea keleti partjaitól lőtték ki a tenger irányába, a rakéták mintegy 110 kilométert tettek meg 25 kilométer magasságot is elérve. Legnagyobb sebességük 4 Mach volt, ami arra utal, hogy kis hatótávolságú rakéták voltak.

„Az új taktikai fegyverrendszer nagymértékben javíthatja a nagy hatótávolságú egységeink tűzerejét és a taktikai atomfegyvereket is hatékonyabbá teszi” – közölte a KCNA.

Az indítást személyesen levezénylő Kim Dzsong Un a közlemény szerint „fontos utasításokat adott az ország védelmi képességeinek és nukleáris erőinek további fejlesztésére”. Nyugati elemzők szerint az ilyen rakátáknak az a célja, hogy kikerüljék Dél-Korea rakétavédelmét.

Előző nap, az államalapító Kim Ir Szen születésének 110. évfordulóján óriási felvonulást tartottak Phenjanban. Az állami ünnepnapnak számító április 15-én a jelenlegi államfő, és az alapító unokája, Kim Dzsongun köszöntötte a hatalmas tömeget, de idén nem volt semmilyen harcászati bemutató, vagy katonai felvonulás az eseményen.

Április elején Kim Jodzsong, Kim Dzsongun befolyásos nővére azt mondta, hogy ugyan Észak-Korea ellenzi a háborút, de megtámadása esetén atomfegyverrel csapna le Dél-Koreára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!