Kárpátaljai katona: Többször eltaláltak, a barátaimat pedig a szemem láttára lőtték le

2022. április 15. – 22:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Blikknek sikerült beszélnie egy kárpátaljai férfival, aki Herszon közeléből, telefonon keresztül mesélt a tapasztalatairól. Filipovics Péter Csapról származik, és harcedzett katonának számít, mivel már a Krím 2014-es elfoglalásakor is harcolt az ukrán hadseregben.

Filipovics a háború kirobbanásakor ötvenkét ember kimenekítésében vett részt. Főként a megtámadott Bucsáról és Kijevből evakuálták az embereket. Többször eltalálták, kétszer a golyóállómellény, egyszer pedig a sisakja fogta meg a golyót. „Csak a filmekben pörög le ilyenkor az ember szeme előtt az élete, az adrenalin miatt én fel sem fogtam igazán. Sokan meghaltak mellettem, a szemem láttára lőtték agyon a barátaimat az oroszok” – mondta.

Filipovics a Blikknek azt mondta, hogy az orosz seregek jelenleg nagyjából tíz kilométerre állomásoznak tőlük, azt is tudja, pontosan mennyien, de konkrét számokról nem beszélhet. Szerinte az oroszok egy hónap alatt több embert veszítettek mint az egész csecsen és afgán háború alatt.

„Ezt a helyzetet soha nem lehet megszokni. Korábban voltak rémálmaim, de már azok sincsenek. A családom igyekszik tartani bennem a lelket”

– tette hozzá a férfi.

A Blikk cikkét itt szemléztük bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!