Le Pen antiszemita szálat kevert egy párizsi emberölésbe, a család tiltakozik

2022. április 15. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárás indult két gyanúsított ellen egy zsidó fiatalember tragikus halálával kapcsolatban, akit februárban elgázolt egy villamos Párizs egyik északi elővárosában Bobignyben, miközben a támadói elől menekült – jelentette be pénteken a francia igazságszolgáltatás.

Az MTI tudósítása szerint a nyomozás jelenlegi állása szerint „nincs semmilyen olyan objektív elem, amely diszkriminációs, mindenekelőtt antiszemita indítékra utalna az erőszakot illetően” – közölte Eric Mathais, Bobigny ügyésze.

A 31 éves Jérémy Cohent február 16-án elgázolta egy villamos Bobignyben, belehalt a sérüléseibe, ami miatt először gondatlan emberölés gyanújával indult vizsgálat.

A közösségi oldalakon azonban a közelmúltban megjelent egy felvétel, amelyen az áldozat családja szerint jól látható, hogy a férfit egy fiatalokból álló társaság megtámadta, és emiatt menekülni kényszerült, mielőtt a villamos elgázolta.

Az áldozat családja tanúfelhívást tett közzé, majd miután több szemtanú is jelentkezett a családnál, az ügyészség megindított egy második eljárást is a bántalmazás miatt. A feltételezett elkövetők, egy 27 és egy 23 éves férfi közül az egyik ellen csoportosan elkövetett erőszak, a másik ellen pedig csoportosan elkövetett, nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanújával indult eljárás. Mindketten önként jelentkeztek kedden a rendőrségen, ahol őrizetbe vették őket. A két gyanúsított a nyomozóknak azt állította a történések időrendjéről, hogy „az erőszak az áldozat viselkedésével hozható összefüggésbe, amire ők csak reagáltak azzal, hogy megütötték” – írta közleményében az ügyészség, de más részleteket nem közölt a támadásról.

Az ügy négy nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt a kampány középpontjába került. Akkor több elnökjelölt is felhívta a figyelmet a támadás feltételezhetően antiszemita jellegére.

Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje a Twitteren kifogásolta a hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól, amely antiszemita gyilkosság lehet. Eric Zemmour publicista pedig négy Twitter-üzenetet is írt az ügyről. „Azért halt meg, mert a csőcselék elől menekült? Azért halt meg, mert zsidó? Miért tussolják el ezt az ügyet?” – tette fel a kérdéseit.

Franck Serfati, az áldozat családjának ügyvédje a BFM hírtévében elmondta: a család nem szeretné, ha bárki is politikai céljaira használná fel a tragédiát.

„A Cohen család nem állítja, hogy antiszemitizmusról van szó. Ez a tények kiforgatása és előzetes minősítése lenne. De egyelőre nem szabad kizárni, hogy az antiszemitizmus súlyosbító körülmény lehet”

– tette hozzá a jogi képviselő, utalva arra, hogy az elmúlt 15 évben több antiszemita indíttatású gyilkosság is történt Franciaországban. Az áldozat szülei múlt héten sajtótájékoztatón kérték a közvéleményt, hogy legyen óvatos az antiszemita indítékokkal kapcsolatos állításokkal.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron kabinetje beszélt telefonon Cohen szüleivel, hogy fény derüljön az igazságra, és jelezte, hogy az államfő közelről figyeli az ügy fejleményeit.

A francia elnökválasztás első fordulójában Macron nyert 27,84 százalékkal, Marine Le Pen végzett a második helyen 23,15-tel, április 24-én közülük választanak elnököt a franciák. Az elnökválasztás első fordulóját ebben a cikkben elemeztük.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!