Sorra foglalják le az orosz jachtokat

2022. április 13. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egy tucat, szankciókkal sújtott orosz oligarchák tulajdonában lévő jachtot foglaltak már le az ukrajnai invázió kezdete óta, derül ki az Axios által összesített nyilvános jelentésekből.

Az eddig világszerte lefoglalt jachtok együttesen több mint 2,5 milliárd dollárt érnek. Bár ez az összeg csepp a tengerben a szankciókkal sújtott orosz vagyonok között, mégis nagy nyilvánosságot kapnak a jachtügyek, mivel ezek a luxusvízijárművek váltak a Putyinbarát oligarchák tisztességtelenül szerzett vagyonának szimbólumaivá.

Joe Biden nemrég jelentette be egy olyan különleges akciócsoport létrehozását, amely a szankciókkal sújtott orosz oligarchák vagyonának befagyasztására és lefoglalására „minden eszközt” felhasználhat. A KleptoCapture elnevezésű akciócsoport első trófeáját a múlt héten szerezte meg: a spanyol hatóságok segítségével lefoglalták Viktor Felikszovics Vekszelberg 90 millió dollárt érő jachtját.

A különböző hatóságok pedig lefoglaltak már Olaszországban, Franciaországban, Horvátországban, az Egyesült Királyságban, a Dominikai Köztársaságban, Németországban, valamint Antigua és Barbudán kikötött orosz tulajdonú jachtokat. Néhány oligarcha kétségbeesetten keresett biztonságos kikötőt, és nemzetközi vizekre vagy olyan országokba távozott, ahol nem léptek életbe a nyugati szankciók.

Ahogy arról az orosz oligarchák által (is) kedvelt luxusjachtok sorsáról szóló cikkünkben írtuk, a nyugati kormányzatok számára a zár alá vételnél sokkal keményebb diónak ígérkezik a jachtok és egyéb vagyontárgyak esetleges birtokba vétele. A precedensek alapján ugyanis az oligarchák akár évekig is elnyújthatják a birtokba vétel elleni pereket, ráadásul a szankciók lehetőségével előre számoló Putyin-közeli vállalkozók átláthatatlan rokoni és offshore céghálókba terítik szét vagyonukat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!