Az Oroszországban fogva tartott olimpiai bajnok nélkül indul a WNBA szezonja

2022. április 12. – 10:19

Az Oroszországban fogva tartott olimpiai bajnok nélkül indul a WNBA szezonja
Brittney Griner a tokiói olimpián az USA válogatottjának tagjaként 2021. július 30-án – Fotó: Stephen Gosling/NBAE via Getty Images/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Május 19-ig őrizetben marad az Oroszországban elfogott és fogva tartott olimpiai bajnok amerikai kosaras – írja a BBC. Így már az is biztos, hogy Brittney Griner lemarad az észak‑amerikai női profi kosárlabdaliga (WNBA) idei szezonjának rajtjáról.

Griner minden idők egyik legsikeresebb kosarasa, kétszeres olimpiai aranyérmes, emellett világ-, WNBA- és Euroliga-bajnok is, aki a tokiói olimpiai döntőben 30 pontos rekordot dobva lett az USA válogatottjának legjobbja. A 31 éves sportoló a WNBA offszezonjában évek óta egy orosz klubcsapatnál játszott, idén februárban azonban őrizetbe vették az egyik moszkvai reptéren. Az orosz hatóságok szerint hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában.

A kosaras ellen büntetőeljárás indult nagy mennyiségű kábítószer szállítása miatt, amiért Oroszországban akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Az orosz–ukrán háború kitörése után az USA hozzáférést követelt minden amerikai állampolgárhoz, akit az oroszok letartóztattak. Miután ezt engedélyezték, arról érkezett hír, hogy a fogva tartott sztárjátékos jól van Oroszországban.

A Fehér Ház szóvivője a közeledő WNBA-szezon miatt hétfőn kapott olyan újságírói kérdéseket, amelyek Griner helyzetéről érdeklődtek, de Jen Psaki csak annyit mondott, hogy „általában nem konstruktív”, ha nyilatkoznak azokról az amerikaiakról, akiket külföldön tartanak fogva, mert ez nehezítheti a hazajutásukat.

Kövess minket Facebookon is!