Nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport EU-s szankcionálásáról

2022. április 11. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, ugyanakkor a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén Luxemburgban.

Borrell a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak az orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben. Borrell szerint a Luxembourgban ülésező külügyminiszterek közül sokan támogatják az orosz olajimportra vonatkozó szankciókat, de több olyan tagország is van, amely ellenzi ezt.

Simon Coveney ír külügyminiszter azt mondta: „Most azon dolgoznak, hogy a következő szankciócsomagnak az olaj is része legyen.” Az orosz kőolaj – amely az EU nyersolajimportjának mintegy negyedét teszi ki – megcélzása a szankciók következő lépésének tekinthető.

(Reuters, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!