Egy ukrán nő, aki látta, ahogy megölték a lányát és a férjét

2022. április 9. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megrázó interjút közölt a BBC egy ukrán nővel, akinek a lányát és a férjét is a szeme láttára ölték meg. Viktoria Kovalenko és férje, Petro kilenc nappal az orosz invázió megindulása után döntöttek úgy, elmenekülnek az ország északi részén lévő Csernyihivből. Biztonságban akarták tudni a gyerekeket. Viktória első házasságából ott volt a tizenkét éves Veronika, a közös lányuk, Varvara mindössze egyéves.

Fogták, amire szükségük volt, és elindultak autóval. Ahogy elhagyták a várost, meg kellett állniuk, mert nagy kövek voltak az úton. Petro félreállt a kocsival, és elkezdte félrehúzni a köveket. Ekkor azonban tűzet nyitottak rájuk. Viktória látta, ahogy a nagyobbik lányát és férjét a szeme láttára lelövik. Az autót kigyulladt, mert eltalálta egy orosz gránát.

A kislányát a karjában tartotta, kimászott az autóból, hogy biztonságosabb helyre fusson. Egy közeli épületbe menekült, de másnap járőröző orosz csapatok fedezték fel őket, akik aztán egy iskola alagsorában tartották fogva őket. Ott több olyan embert is láttak, aki orvosi ellátás hiányában meghalt. A holttestek órákig, akár napokig is ott hevertek. 40 ember volt a helyiségben, alig lehetett mozogni. Nem volt világítás és WC sem, helyette vödröket használtak.

Később, amikor kijutott, megpróbálta eltemetni egy közeli erdőben a férjét és a nagyobbik lányát, de akkor is épp bombázni kezdtek az oroszok, ezért nem tudták rendesen befejezni a temetést, el kellett menekülniük. „Ha megadnák a lehetőséget, hogy lelőjem Putyint, megtenném. Nem remegne meg a kezem!” – mondta. Most Lvivben van a kislányával.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!