Lövészárokban, fegyverrel a kezében harcol Ukrajnáért az aranylabdás futballista

2022. április 8. – 08:21

frissítve

Lövészárokban, fegyverrel a kezében harcol Ukrajnáért az aranylabdás futballista
Az aranylabdás Ihor Belanov a kép bal szélén – Fotó: Ihor Belanov Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ihor Belanov Odesszában született, ott is kezdett el focizni, majd 1985-ben, 25 évesen igazolt a Dinamo Kijevhez, ahol megkapta a tízes mezt, és amellyel 1986-ban megnyerte a KEK-et, az Atlético Madridot 3-0-ra verték a döntőben.

Az 1986-os vb-n is kihagyhatatlan volt a csapatból, a magyarok elleni 6-0-s győzelemből egy tizenegyesgóllal vette ki a részét. A Dinamóra és az ukrán játékosokra épülő szovjet válogatott csoportelsőként jutott tovább, a belgáknak hiába rúgott mesterhármast Belanov, 4-3-ra Belgium nyert, és jutott tovább a legjobb nyolc közé. Még abban az évben őt választották Európa legjobb játékosának, ezért megkapta az Aranylabdát. A szavazáson Gary Linekert előzte meg.

Íme, amikor megkapta az elismerését a Beşiktaş elleni mérkőzésen, a török csapatot 7-0-s összesítéssel verték ki. Az elődöntőben a későbbi győztes Porto állította meg Valerij Lobanovszkij csapatát.

Az 1988-as Európa-bajnoki ezüstérmes csapatnak is tagja, majd 1989-ben Németországba igazolt. A Mönchengladbach csatára lett, két év után továbbállt, a Braunschweigben játszott, aztán visszatért Odesszába, a karrierjét Mariupolban fejezte be 1997-ben. 33-szor játszott a szovjet válogatottban. Odesszában focisulit nyitott, ami a nevét viseli. 2018-ban került be az ukrán szövetség egyik igazgatóságába.

Most pedig belépett a hadseregbe, és fegyvert fogott Ukrajnáért, a kép Odessza környékén készült egy lövészárokban.

„Nagyapáink és apáink azért építették ezeket a városokat, hogy boldogan éljenek bennük, nem azért, hogy harcoljanak. Fejezzék be a vérontást!” – szólította fel korábban Putyint a Facebookon. Április 7-én arról írt, hogy elképesztő bátorság és kimeríthetetlen küzdőszellem jellemzi az ukrán katonákat, akik hisznek a közelgő győzelemben.

Kijev polgármesteréről, a korábbi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok Vitalij Klicskóról ebben a cikkben írtunk, a hadseregbe belépett neves ukrán sportolókról pedig ebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!