233 évet kellett rá várni, de most bekerül egy fekete nő az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai közé

2022. április 7. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szenátusa csütörtökön megszavazta, hogy Joe Biden elnök jelöltje, Ketanji Brown Jackson a legfelsőbb bíróság tagjává váljon – írja a CNN. A bíróság 233 éves fennállása óta ő lesz az első fekete nő ebben a pozícióban.

A törvényhozás felsőháza 53-47 arányban szavazott igennel a jelöltre, a republikánusok közül Susan Collins maine-i, Mitt Romney utahi és Lisa Murkowski alaszkai szenátorok a demokratákhoz csatlakozva támogatták Jacksont, aki eddig Columbia kerület fellebbviteli bíróságának főügyészeként dolgozott. Az első fekete nő bejuttatása a testületbe nagy győzelem a demokraták számára, habár ez a fejlemény sem változtat a legfelsőbb bíróság ideológiai szempontból jobbra tolódott összetételén.

Ketanji Brown Jackson – Fotó: Jim Watson / AFP
Ketanji Brown Jackson – Fotó: Jim Watson / AFP

Jackson valamikor a nyár folyamán váltja majd le a liberális Stephen Breyer bírót, aki nyugdíjba vonul. A 83 éves Breyert az elmúlt hónapokban több demokrata politikus is nyilvánosan felszólította a lemondásra. Ha ugyanis a széke nem demokrata elnökség alatt üresedne meg, az tovább billentené konzervatív irányba a testületet, hiszen esélyes, hogy egy republikánus elnök egy újabb konzervatív bírót jelölne a helyére. Miután eldőlt, hogy Breyer visszavonul, Joe Biden kifejezetten nőt és fekete nőt szeretett volna a helyére találni, a választás végül így esett Ketanji Brown Jacksonra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!