Az amerikai szenátus megszavazta a konzervatív Amy Coney Barrettet a legfelsőbb bíróságba

2020. október 27. – 07:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai szenátus megszavazta a konzervatív Amy Coney Barrett jelöltségét a legfelsőbb bíróságba hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette a hivatali esküjét. A szenátorok párthovatartozás szerint, 52:48 arányban szavazták meg Barrettet az alkotmánybíróság szerepét betöltő testületbe. Egyetlen republikánus politikus, Maine állam szenátora, Susan Collins voksolt együtt a demokratákkal és nemleges szavazatot adott le.

Donald Trump amerikai elnök üdvözölte a döntést. „Történelmi nap ez Amerika számára” – jelentette ki a Fehér Házban az esketési ceremónián. Amy Coney Barrett röviddel a szenátusi szavazás után Clarence Thomas főbíró irányításával tette le a hivatali esküt a Fehér Házban.

Amy Coney Barrett érkezik eskütételre Donald Trump elnökkel a washingtoni Fehér Házban 2020. október 26Fotó: Tom Brenner / Reuters
Amy Coney Barrett érkezik eskütételre Donald Trump elnökkel a washingtoni Fehér Házban 2020. október 26Fotó: Tom Brenner / Reuters

A legfelsőbb bíróság új tagja az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti bírói gyakorlatában. Ha nem így cselekedne, akkor „nem tenne eleget hivatali feladatának” – szögezte le. Kifejtette, hogy független lesz az elnöktől, aki jelölte, és a republikánus szenátoroktól, akik megszavazták őt. „Munkámat félelem és részrehajlás nélkül fogom végezni” – jelentette ki.

Donald Trump beszédében méltatta Coney Barrett szakmai felkészültségét: a 49 éves jogásznőnek, aki eddig szövetségi kerületi fellebbviteli bíró volt, „kifogástalan a szakmai felkészültsége, nagylelkű a (katolikus) hite és nemes a jelleme”, mondta, Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szerint viszont álszent döntés született, mert szerinte Donald Trump nem a képességei és a felkészültsége alapján jelölte Barrettet, hanem azért, mert a bírónő radikális jobboldali véleményt képvisel, nevezetesen az abortusz, az emberi jogok vagy a klímavédelem ügyeiben. Coney Barrett jelölését egyébként a demokraták kezdettől fogva elutasították.

Amy Coney Barrett már kedden munkába áll. Megválasztásával a kilenctagú legfelsőbb bíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!