Európai Bizottság: A háború elől menekülő több millió ember közül legalább 100 ezren vannak a romák

2022. április 7. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy a háború elől menekülőknek mindig biztonságos menedéket kell találniuk, függetlenül faji, etnikai hovatartozástól, származástól, bőrszíntől, vallástól, illetve szexuális irányultságtól.

A Bizottság közleménye Věra Jourovát, az átláthatóságért és értékekért felelős biztost, Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztost, valamint Várhelyi Olivért, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztost idézte, akik kijelentették: szolidaritásra van szükség mindenkivel, aki menekül az orosz–ukrán háború elől, köztük az ukrajnai romákkal és valamennyi rászorulóval.

Kiemelték, hogy a háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma drámaian növekszik, az Európai Unióban és a szomszédos országban menedéket kereső több millió ember közül legalább 100 ezren vannak a romák. Kiemelték: a biztonságos menedék biztosítása különösen fontos a romák számára, akik közül többen hontalanok, sokan nem rendelkeznek a megfelelő személyes dokumentumokkal sem.

„Felszólítjuk a tagállamokat, hogy hajtsanak végre minden intézkedést romastratégiájuk keretében, nyújtsanak célzott támogatást a romáknak saját területükön, valamint a társult országokban, köztük Ukrajnában és Moldovában” – írja a Bizottság közleménye, amelyet a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából adtak ki.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!