Több százmillió eurós fegyverszállításokra készül a német kormány

2022. március 31. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Német lapértesülések szerint újabb, akár több százmillió euró értékű fegyverszállításokkal segítheti Németország az ukránokat – írja az MTI. A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint készült egy lista fegyverekről és egyéb katonai felszerelésekről, amelyeket a szövetségi kormány rövid időn belül leszállíthat Ukrajnának. Az eddigi támogatáshoz képest változás, hogy a listán nem a hadsereg (Bundeswehr) vagy az egykori NDK hadseregének (Nationale Volksarmee) készletéből származó fegyverek és felszerelések szerepelnek, hanem a német védelmi ipar olyan termékei, amelyeket a cégek azonnal vagy rövid átfutási idővel tudnak szállítani.

A listát a Spiegel szerint a védelmi minisztérium kérésére állították össze, nagyjából 200 termék került rá, az összértékük 300 millió euró (112 milliárd forint). Az elsősorban védekezésre szolgáló eszközök – golyóálló mellények, sisakok, éjjellátó készülékek – és kézifegyverek mellett nehézfegyverek is szerepelnek rajta, többek között darabonként egymillió euróba kerülő ágyúk, aknavetők és drónok. A projektben részt vesz a német védelmi ipar csaknem valamennyi szereplője, például a Rheinmetall.

Ukrajna megsegítéséért tüntetők Münchenben 2022. március 6-án. A bal oldali táblán az áll: „rakétavédelmi fegyvereket Ukrajnának azonnal" – Fotó: Felix Horhager / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP
Ukrajna megsegítéséért tüntetők Münchenben 2022. március 6-án. A bal oldali táblán az áll: „rakétavédelmi fegyvereket Ukrajnának azonnal" – Fotó: Felix Horhager / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

A szövetségi kormány az Ukrajna elleni orosz agresszió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. A Süddeutsche Zeitungban ismertetett ukrán adatok szerint Németország eddig a Bundeswehr készletéből 500 páncéltörő fegyverrel és 1000 hozzájuk való lőszerrel, illetve 500 Stinger légvédelmi rakétával, az egykori NDK hadseregének készletéből pedig 1000 darab Sztrela típusú, vállról indítható szovjet légelhárító rakétával támogatta az ukrán fegyveres erőket.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!