Levonták a szlovén zászlót a kijevi nagykövetségről, mert túlságosan hasonlít az oroszra

2022. március 31. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal az után, hogy újra megkezdte működését a kijevi szlovén nagykövetség, el kellett távolítani a szlovén zászlót az épületéről, mert túlságosan hasonlít az orosz zászlóra – írja az MTI a helyi sajtó nyomán.

Bostjan Lesjak követségi ügyvivő a szlovén közszolgálati tévének azt mondta, amikor vasárnap megérkeztek Kijevbe, elég szeles volt az idő, és amikor felhúzták a szlovén és az európai uniós zászlót, szépen lobogtak a szélben. „De amikor elállt a szél, és a zászlók lehullottak, a nemzetőrség, majd a rendőrség is odajött, és megkérdezte, hogy a szlovén zászlót ideiglenesen el lehetne-e távolítani, mert túlságosan hasonlít az orosz zászlóra.” A két fehér-kék-piros trikolort csak a címer különbözteti meg egymástól, amely nem látszik akkor, amikor a zászló nincs kifeszítve.

A probléma illusztrálására iderakunk egy 2019-es képet, amelyen Marjan Šarec és Dmitrij Medvegyev akkori szlovén és orosz miniszerelnök látható egy 2019-es moszkvai sajtótájékoztatón, mögöttük a két ország zászlajával:

Marjan Šarec és Dmitrij Medvegyev akkori szlovén és orosz miniszerelnök egy 2019-es moszkvai sajtótájékoztatón, mögöttük a két ország zászlaja – Fotó: Dmitrij Asztakov / Sputnik via AFP
Marjan Šarec és Dmitrij Medvegyev akkori szlovén és orosz miniszerelnök egy 2019-es moszkvai sajtótájékoztatón, mögöttük a két ország zászlaja – Fotó: Dmitrij Asztakov / Sputnik via AFP

Lesjak a szlovén hadsereg alezredese, akit Ljubljana áthelyezett diplomáciai szolgálatra, és Kijevbe küldte, hogy kifejezze az ukrán kormánynak erkölcsi támogatását. Tomaz Mencin szlovén nagykövet több nagykövetségi alkalmazottal együtt, más országok diplomatáival egy időben elhagyta Kijevet, és most a lengyel–ukrán határ közelében végzi munkáját. Az ukrán fővárosban jelenleg a szlovén nagykövetségen kívül a lengyel és a vatikáni nagykövetség működik még.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!