Lengyel miniszterelnök: Oroszország hamar el akarja foglalni Ukrajna egyharmadát

2022. március 31. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy úgy véli, az orosz csapatok „meglehetősen hamar” az ukrajnai terület egyharmadának elfoglalására törekednek. Morawiecki szerint ha ez sikerül, Moszkva az elfoglalt területekkel fogja megerősíteni tárgyalási pozícióját.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna szövetségeseinek továbbra is „megsemmisítő szankciókat” kell bevezetniük. Szerinte Moszkva fél a hosszú távú szankcióktól. „A vagyonuk elkobzását szorgalmazzuk, és mindent megteszünk azért, hogy ne legyenek vevők az orosz olajra és gázra” – fogalmazott.

Mateusz Morawiecki egy márciusi sajtótájékoztatón – Fotó: Omar Marques / Getty Images
Mateusz Morawiecki egy márciusi sajtótájékoztatón – Fotó: Omar Marques / Getty Images

A nyugati szövetségesek már hoztak pár kemény szankciót, de Morawiecki szerint ez nem elég, mert az orosz rubel árfolyama nagyrészt stabil maradt. „Putyin és emberei egyelőre képesek voltak úgy megváltoztatni a fiskális politikát, a monetáris politikát, a pénzügyi politikát, hogy bizonyos mértékig immunisak a szankciókra... legalábbis a következő néhány hónapra” – mondta a politikus. Hozzátette még a következőket: „A következő hetekre és a következő néhány hónapra Oroszország felkészült erre a háborúra. Nem vagyok benne biztos, hogy a Nyugat, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO ugyanilyen felkészült.”

Morawiecki szerint az is probléma lesz, hogy a közvélemény rá fog unni a háborús hírekre, és arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugatnak sürgősen növelnie kell az ukrajnai fegyverszállításait. Ezen a pontom egyenesen az Egyesült Államokhoz fordult, azt kérve, hogy „cselekedjenek gyorsan”.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!