A francia külügyminiszter szerint az oroszok nem hátrálnak, és a tárgyalási szándékuk is csak trükk

2022. március 31. – 23:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők Ukrajnában nem mutatják semmilyen konkrét jelét sem hátrálásnak, sem csapatvisszavonásnak a Kreml ez irányú kijelentései ellenére – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a Le Figaro című napilap internetes oldalán csütörtök este megjelent interjúban.

„Nem látom jelenleg semmilyen konkrét jelét a gyakorlatban az oroszok tényleges és tartós irányváltásának” – fogalmazott a francia diplomácia vezetője. „Még ha lassabban haladnak is előre az erőik ahhoz képest, ahogy azt a Kreml remélte, nem látok jelenleg semmilyen jelentős hátrálást, sem valódi tűzszünetet.”

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. Moszkva azt is közölte, hogy az erőinek részleges visszavonása mellett inkább Ukrajna keleti részére, Donyeck és Luhanszk környékére koncentrálja az offenzív katonai tevékenységét.

Párizs kétkedve fogadta a bejelentéseket. „Az isztambuli tárgyalások nem hoztak semmilyen áttörést a három hete tartó tárgyalásokhoz képest. Ugyanazokat a témákat tárgyalták, és a lényeget illetően semmilyen alapvető előrelépés nem történt” – mondta Jean-Yves Le Drian.

A külügyminiszter szerint az a kérdés, hogy a bejelentések arra szolgálnak-e, hogy az orosz erők regenerálódjanak, vagy pedig Moszkva részéről tényleges a tárgyalási szándék. „Amíg nem látjuk a valódi és teljes tűzszünet konkrét bizonyítékait a gyakorlatban, az első feltételezés felé hajlok” – mondta.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!