Szakértők szerint átverés lehetett az észak-koreai rakétateszt

2022. március 30. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Március 20-án Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, amit egy kissé zavarbaejtő videóval jelentettek be. Illetve azzal, hogy itt mutatkozott be az ország legújabb, saját fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétája, a több robbanófej szállítására is képes, akár Amerikáig is elérő Hwasong-17. Azt dél-koreai és japán adatok is megerősítették, hogy a rakéta nagyobb sebességet és magasságot ért el, mint amit eddig bármilyen hasonló észak-koreai tesztnél regisztráltak.

Azóta azonban a további adatok elemzése azt mutatta, hogy lehetett némi átverés a rakétatesztnél. A dél-koreai védelmi minisztérium, és amerikai szakértők is azt állítják, hogy valójában nem az új, 17-es szériaszámú rakétát lőtték ki a teszten, hanem a régi verziót, a 2017 óta próbálgatott Hwasong-15-öt.)

A kozmetikázott bejelentésre valószínűleg azért volt szükség, hogy így kompenzáljanak a pár héttel ezelőtti, kudarcba fulladt rakétateszt után (ami viszont az elemzők szerint valószínűleg tényleg a Hwasong-17 volt). Az a teszt, március 16-án elég kínosan sikerült, a rakéta felrobbant nem sokkal az indítása után, és a roncsai a főváros, Phenjan közelében zuhantak le.

A meghamisított teszt ellenére szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Észak-Korea hamarosan katonai felderítő műholdat állíthat pályára, és taktikai nukleáris robbanófejek tesztjeinek a fázisába is eljuthat.

Kövess minket Facebookon is!