Ballisztikus rakétát lőhetett ki Észak-Korea a japánok szerint

2022. március 24. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea „valószínűleg ballisztikus rakétát” lőtt ki csütörtökön a Japántól keletre fekvő vizekre – közölte a japán miniszterelnöki hivatal a CNN szerint.

Dél-Korea is beszámolt a kilövésről, még próbálják megállapítani, hány rakétáról van szó pontosan. A csütörtöki kilövés lenne Észak-Korea 11. rakétaindítása idén, beleértve a március 16-i sikertelen esetet is. Az előző, február 26-i és március 4-i esetekben valószínűleg egy új interkontinentális ballisztikus rakétarendszert (ICBM) teszteltek – közölte még a hónap elején az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Az amerikaiak ezért még akkor be is jelentették, hogy fokozzák az Észak-Koreával kapcsolatos „hírszerzési, készenléti és megfigyelési tevékenységüket”, a katonai jelenlét megerősítésével a Biden-kormányzat a térségbeli szövetségeseit, például Dél-Koreát és Japánt próbálja védeni Észak-Korea rakétakísérleteivel szemben.

Az észak-koreai rezsim elmúlt tíz évéről – Kim Dzsongun 2012-ben jutott hatalomra – írt elemzésünket itt olvashatja >>>

A múlt héten ezért hadgyakorlatot tartottak a Koreai-félsziget környékén ballisztikus rakétavédelmi rendszerekkel. A szimulációban az amerikai hadsereg 35. légvédelmi tüzérdandárja egy távoli helyszínen, „elfoglalta háborús védelmi pozícióját, felállította a Patriot rakétarendszert, és a harci forgatókönyv szerint lég- és rakétavédelmi műveleteket hajtott végre” – áll a US Forces Korea sajtóközleményében.

A tengeren pedig a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozóról felszálló F–35-ös és F/A–18-as vadászgépek a térségben állomásozó amerikai légierővel együtt erődemonstrációt tartottak a Dél-Korea nyugati partjainál lévő Sárga-tengeren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!