Putyin szóvivője: Ne szorítsanak minket sarokba!

2022. március 29. – 06:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Évtizedek óta mondjuk a Nyugatnak, hogy tartunk a NATO keleti bővítésétől. Tartunk attól, hogy a NATO katonai infrastruktúrája közelít a határainkhoz. Ezt vegyék figyelembe! Ne szorítsanak minket sarokba! Ne!” – mondta az orosz elnöki szóvivő a PBS-nek adott interjúban.

Dmitrij Peszkov szerint

  • Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek bevetését az Ukrajna elleni, oroszul hivatalosan különleges katonai műveletnek nevezett háborúban.
  • Ugyanakkor ha az ország létét éri fenyegetés, akkor erre sor kerülhet – ez azonban szerinte elválasztandó az ukrajnai katonai eseményektől. Azt azonban Peszkov nem közölte, hogy mit tekint Oroszország a saját létét veszélyeztető fenyegetésnek.
  • Szerinte Putyin nem mondott olyat, hogy nukleáris fegyvereket vetne be abban az esetben, ha a NATO közvetlenül beavatkozna Ukrajnában, csupán nagyon egyértelmű volt, abban, hogy „ennek megakadályozására minden eszközt bevet”.
  • Peszkovnak nincs kétsége afelől, hogy katonai értelemben Oroszország minden célját eléri Ukrajnában.
  • Elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok elnöke arról beszél, hogy Oroszország elnöke nem maradhat hatalmon. „Ezt Oroszországban döntik el, választásokon” – mondta Peszkov.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fennhatóságát Oroszország eddig sem ismerte el és a jövőben sem fogja, ezért nem működik együtt, de Peszkov szerint ez nem is indokolt, mert – állítása szerint – Oroszország nem támad civileket Ukrajnában. „Hogy akkor ki semmisíti meg a polgári infrastruktúrát például Mariupolban? A náci egységek, amelyek egyszerűen megölik azokat a civileket, akik elmenekülnének a városból” – közölte az orosz elnöki szóvivő.
  • Egyelőre nem tudja megmondani, mi lesz, ha nem teljesül Vlagyimir Putyin követelése, és az orosz gázt importáló országok nem hajlandók rubelben folyósítani az összeget. „Amint megvan a végső döntésünk, meglátjuk, mit tehetünk. De az biztos, hogy nem fogunk jótékonykodni és ingyengázt küldeni Nyugat-Európának.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!