BBC: A megerősített orosz veszteségek 20 százaléka tiszt

2022. március 29. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig elég nehéz volt megállapítani a háború áldozatainak pontos számát, mivel mind az ukrán, mind az orosz kormányok nagyon eltérő becsléseket adtak erről. Az ukrán vezérkar legutóbbi, március 28-i állítása szerint 17 ezer orosz katona halt meg a háborúban. Az orosz védelmi minisztérium március 25-én 1351 orosz katona halálát ismerte el. A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy a harctéri veszteség fogalmába elméletileg nemcsak a halott katonák, hanem a sebesültek, fogságba esettek és eltűntek is beleszámítanak, ezt ez egyik fél sem szokta részletezni.

A BBC oroszországi tudósítója, Olga Ivshina nemrégiben végzett vizsgálata fényt derített néhány részletre az orosz csapatok veszteségeiről. A kutatása az orosz kormányzók hivatalos nyilatkozatainak, a helyi média beszámolóinak, az egyetemek és iskolák hivatalos beszámolóinak elemzése alapján készült. Twitter-oldalán azt írta, hogy az igazolt orosz veszteségek mintegy 20 százaléka tiszt, ami nagyon magas aránynak tűnik. Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden ötödik orosz katona, aki elesett a harctéren, tiszt volt. Lehet, hogy a tiszteket gyorsabban eltávolítják a harctérről, és az is benne van, hogy a helyi hírekben nagyobb hangsúlyt kap egy tiszt halála.

A megerősített veszteségek többsége különböző rangú deszantos, közlegényektől az ezredesekig. Ez azzal magyarázható, hogy az ejtőernyősöket Oroszország gyakran használja fő rohamosztagként, mivel a legtöbb egységhez képest jobban kiképzettek és jobban felszereltek. Minden hivatalos orosz jelentés hangsúlyozza, hogy az Ukrajnában meghalt orosz katonák hivatásos katonák voltak. De van legalább egy katona, akinek a rokonai azt állítják, hogy sorkatona volt.

Az oroszok több mint 10 pilóta és navigátor halálát erősítették meg. Ők nagyon értékes szakemberek, egy vadászpilóta kiképzése átlagosan 7-8 évig tart és több mint 3 millió dollárba kerül. Az úgynevezett mesterlövész-pilóták kiképzése 10-12 évet vesz igénybe, és több mint 7 millió dollárba kerül a kiképzésük.

A legtöbb veszteséget Dagesztán és Dél-Oszétia régiókból jelentették. Sok jelentés érkezik a szibéria Burjátföldről, de ez nem jelenti azt, hogy a legtöbb megölt katona etnikailag nem orosz vagy muszlim lenne. A háború kezdete óta Oroszország 85 régiója közül 15 még nem tett közzé semmilyen információt az Ukrajnában elesett helyi katonákról. A jelek szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik az oroszországi újságírókra, akik a katonai veszteségekről tudósítanak. A harcban elesett katonákról szóló korábbi cikkek egy részét törölték. Ez néha egy-két nap alatt történik, de néha már egy órán belül.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!