Az EU-s belügyminiszterek megállapodtak egy új platform kialakításában, hogy együtt kezeljék a menekülthullámot

2022. március 28. – 20:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió belügyminiszterei soron kívüli tanácskozásukon új uniós platform létrehozásáról állapodtak meg az ukrajnai menekülthullám koordinálására, illetve az Európai Unióba érkezett menekültek közös nyilvántartására – írja Ylva Johansson uniós belügyi biztos közleménye alapján az MTI.

Johansson, a Védelmi Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az új uniós platform lehetővé teszi az európai kormányok számára, hogy információkat cseréljenek az Ukrajnából érkező menekülthullámmal kapcsolatban azért, hogy összehangoltan biztosítsák az érkezettek számára a hozzáférést az EU ideiglenes védelmezési rendszeréhez.

A platform összehangolja a tagállamok által hozott intézkedéseket a menekültek országok közötti mozgásának megkönnyítésére, segíti a befogadórendszerek fejlesztését és az ellátás folyamatosságát.

„Az intézkedés összehangolja az Unió erőfeszítéseit, hogy a menekülteket a legjobb körülmények között fogadhassák a tagállamok”

– fogalmazott.

A tagországok belügyminiszterei megállapodtak abban, hogy közös tervezetet dolgoznak ki az embercsempészet felszámolására, hogy ezzel is védjék az ukrajnai háború elől menekülőket a kizsákmányolás kockázatától. A stratégia célja, hogy már Ukrajna területén, illetve a határátlépést követően tájékoztassák az érkezőket a lehetőségekről, köztük a menekültügyi eljárások menetéről. Szoros összeköttetést fognak létrehozni az illetékes tagállami hatóságok között az embercsempészek áldozatainak azonosítására, illetve erre vonatkozó képzésben részesítik a határőröket.

Megállapodtak továbbá az Ukrajnából felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermekek fogadásának összehangolásáról is. Már folyamatban van a kiskorúak tagállamok közötti áthelyezésére és nyilvántartására vonatkozó tervek előkészítése, amelyek szem előtt tartják a családegyesítés lehetőségét is.

Nemzeti készenléti terveket készítenek a közép- és hosszú távú szükségletek kezelésére, figyelembe véve a háború elhúzódásával a menekülthullám esetleges növekedését is.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy biztosítsák az uniós szankciók teljes körű alkalmazását az orosz és belarusz állampolgárokkal és szervezetekkel szemben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!