Megsérült ugyan, de olvashatónak gondolják a Kínában lezuhant utasszállító feketedobozát

2022. március 24. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Március 21-én lezuhant a China Eastern Airlines egyik Boeing 737-800-as utasszállító gépe, a gépen 132-en utaztak voltak, 123 utas és a 9 fős személyzet. Közel 1000 tűzoltót és 100 polgárőrt irányítottak a helyszínre. A baleset a dél-kínai Kuanghszi tartományban történt, a repülő a Kunmingból Kantonba tartó MU5735-ös járat volt.

Másnap megírtuk, hogy a helyszínen dolgozó mentőcsapatok nem találtak túlélőket, a baleset áldozatainak számát ugyanakkor még nem közölték hivatalosan, a mentési munkálatok folyamatban vannak. A BBC friss, szerdai cikkében azt írja, a kínai állami média beszámolói szerint a mentőcsapatok emberi maradványokat találtak a hegyekben lezuhant gép környékén.

A vizsgálatot végzők még mindig nem tudják, miért zuhant le a gép nagy sebességgel, szinte teljesen függőlegesen. A hatóságok szerint a feketedoboz ugyan kívülről sérült, de az adatokat szerintük ki tudják nyerni majd belőle. El is küldték Pekingbe az adatok elemzése miatt.

A China Eastern a balesetet követően felfüggesztette az összes Boeing 737-800-as típusú gépének közlekedését. Az ország három legnagyobb légitársasága közé tartozó China Eastern több mint hatszáz gépből álló flottájának ezzel közel húsz százalékát vonták ki ideiglenesen a forgalomból.

A Boeing 737 MAX típusú utasszállítóinak közlekedését három éve állították le világszerte, két halálos balesetet követően. A hétfőn szerencsétlenül járt gép típusát azonban általánosan biztonságosnak tartják.

A hétfői balesettel a kínai polgári légiközlekedés 4227 napja tartó biztonságos repülési ideje szakadt meg. Kínában utoljára 2010-ben történt halálos kimenetelű légi baleset: akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban zuhant le gép, 44 ember halálát okozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!