Újra felszállhatnak Európában a két légikatasztrófát okozó Boeing-gépek

2021. január 27. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) 22 hónap után engedélyezte, hogy újra felszállhassanak Európában a Boeing 737 MAX típusú repülőgépei – írja a BBC. Ez az a géptípus, amelynek konstrukciós hibája két légikatasztrófát okozott 2018-ban.

A 737 MAX-ok – amelyek gyengeségeit a gyártó időközben kijavította – felszállását az USA és Brazília már korábban újraengedélyezte. Az ügynökséget érték kritikák amiatt, hogy egyesek szerint túl gyorsan újra kiadták az engedélyt. Az EASA ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, még azután is közelről figyelemmel kísérik majd a gépeket, hogy azok ismét megkezdik a működésüket Európában. Emellett a Boeing is azon van, hogy középtávon még a mostaninál is biztonságosabbá tegye a modellt.

A 737 MAX-ok javítása többek között az EASA javaslatai alapján folyt, a szervezet az indonéziai és az etiópiai tragikus baleset után aprólékosan megvizsgálta, mi a gond a gépekkel, és ez alapján fogalmazott meg ajánlást. Problémákat találtak egyebek mellett a szoftverrel és az elektronikával, amelynek újrakábelezését javasolták, a Boeing a kért változtatásokat végrehajtotta. A katasztrófák óta a személyzetet is jobban kiképzik a gép biztonságos vezetésére.

A Boeing 2,5 milliárd dollár büntetést fizet azért, mert az eredetileg gyenge konstrukcióban forgalomba álló gép baleseteket okozott, ebből 500 millió az áldozatok családjainak megy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől