Újra felszállhatnak Európában a két légikatasztrófát okozó Boeing-gépek

2021. január 27. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) 22 hónap után engedélyezte, hogy újra felszállhassanak Európában a Boeing 737 MAX típusú repülőgépei – írja a BBC. Ez az a géptípus, amelynek konstrukciós hibája két légikatasztrófát okozott 2018-ban.

A 737 MAX-ok – amelyek gyengeségeit a gyártó időközben kijavította – felszállását az USA és Brazília már korábban újraengedélyezte. Az ügynökséget érték kritikák amiatt, hogy egyesek szerint túl gyorsan újra kiadták az engedélyt. Az EASA ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, még azután is közelről figyelemmel kísérik majd a gépeket, hogy azok ismét megkezdik a működésüket Európában. Emellett a Boeing is azon van, hogy középtávon még a mostaninál is biztonságosabbá tegye a modellt.

A 737 MAX-ok javítása többek között az EASA javaslatai alapján folyt, a szervezet az indonéziai és az etiópiai tragikus baleset után aprólékosan megvizsgálta, mi a gond a gépekkel, és ez alapján fogalmazott meg ajánlást. Problémákat találtak egyebek mellett a szoftverrel és az elektronikával, amelynek újrakábelezését javasolták, a Boeing a kért változtatásokat végrehajtotta. A katasztrófák óta a személyzetet is jobban kiképzik a gép biztonságos vezetésére.

A Boeing 2,5 milliárd dollár büntetést fizet azért, mert az eredetileg gyenge konstrukcióban forgalomba álló gép baleseteket okozott, ebből 500 millió az áldozatok családjainak megy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!