Szumit majdnem körbevették az oroszok, de még hetekig tarthatja magát a város

2022. március 23. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szumit majdnem teljesen körbevették az orosz csapatok. A 260 ezres város Ukrajna északkeleti részében, az orosz határtól légvonalban alig 20 kilométerre fekszik.

Andrij Baranov, a városi tanács tagja azt mondta a BBC-nek, hogy nagyjából 100 ezer ember már elhagyta Szumit. Egyetlen kijárat van, a várostól délre fekvő Poltava felé, a nők és a gyerekek arrafelé távoznak, és itt hozzák be Szumiba a nélkülözhetetlen orvosi felszereléseket. Ezzel együtt az orvosi felszerelésből, valamint üzemanyagból hiány van.

Baranov úgy saccolja, hogy még három-négy hétig tartható a város. Volodomir Zelenszkij ukrán elnökhöz hasonlóan ő is a NATO által biztosított repüléstilalmi zónában látja a megoldást.

Szumiban messze nem olyan rossz a helyzet, mint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, itt mindössze tíz lakóépületet romboltak le az ellenséges csapatok, az oroszok alapvetően a városi infrastruktúrát bombázzák. Hétfőn például a Sumykhimprom vegyiüzemet érte rakétatalálat, egy ötven tonnás mérgesgáztartály sérült meg, emiatt az üzem két és fél kilométeres körzetében volt ammóniaszennyezés.

ENSZ-segélyszállítmányt pakolnak le egy teherautóról Szumiban múlt hét pénteken – Fotó: AFP
ENSZ-segélyszállítmányt pakolnak le egy teherautóról Szumiban múlt hét pénteken – Fotó: AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!