Humanitárius folyosót követel Mariupol felé az ukrán kormány

2022. március 23. – 00:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Követeljük egy humanitárius folyosó megnyitását a civilek számára” – közölte a BBC szerint kedd este az ukrán televízióban Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. Az orosz erők által körbezárt Mariupolt hetek óta bombázzák, nincs sem víz-, sem áramellátás, és bár az ukránok folyamatosan visszaverik a megszállók támadásait, de kérdéses, meddig tudnak kitartani.

Az ukránok által követelt humanitárius folyosón egyrészt segélyszállítmányokat küldenének az ostromlott városba – másrészt pedig kimenekítenék rajta azt a 300 ezer civilt, akik még nem tudták elhagyni Mariupolt. Verescsuk szerint az oroszok nem engedik eljuttatni az ukrán segélyszállítmányokat a Krím-félszigettől nyugatra fekvő kikötővárosba, Herszonba sem.

A második világháborús állapotokat idéző, ostrom alatt álló Mariupolt Oroszország már az Azovi-tengerről, becslések szerint hat hadihajóról lövi – írta korábban a CNN egy névtelen, magasrangú amerikai tisztviselőre hivatkozva. Menekültek pedig arról számolnak be, hogy az oroszok válogatás nélkül lövik a városból kijutni próbáló családokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!