Japánt felháborítja, hogy az oroszok kiszálltak a második világháborút lezáró béketárgyalásokból

2022. március 22. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hétfőn közölte, hogy válaszul a Japán által több orosz személy, bankok és egyéb szervezetek ellen kivetett szankciókra kiszállnak a két ország között folyó tárgyalásból, amellyel a második világháborút zárnák le hivatalosan.

„Ezt az egész helyzetet Oroszország ukrajnai inváziója hozta létre, és Oroszország válasza, hogy ezt a japán-orosz kapcsolatokra hárítja, rendkívül igazságtalan és teljesen elfogadhatatlan. Japán tiltakozni szeretne ez ellen a lépés ellen. Egyesülni fogunk a nemzetközi közösséggel, és határozati lépéseket teszünk, hogy Japán továbbra is a nemzetközi rend alapjait követhesse”

idézte a Guardian Kisida Fumio japán miniszterelnököt.

A hétfői orosz közlés szerint a válaszszankciók keretében leállítják a vízummentes beutazást a Kuril-szigetekre, kilépnek a Japán-szigetek déli vonulatán kialakítandó közös gazdasági tevékenységről folytatott párbeszédből, és blokkolják Japán partneri státusát a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben folytatott ágazati párbeszédben.

Japán és Oroszország 77 éve vitatkozik a Kuril-szigetekhez tartozó négy sziget hovatartozásáról, ezek miatt hivatalosan a mai napig nem zárták le a második világháborút a két ország között. A konfliktusról és a szigetekről ebben a cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!