Így látja a helyzetet az amerikai kémfőnök

2022. március 22. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban a CIA-t, az FBI-t és az NSA-t is felügyelő James Clapper a BBC rádiójában nyilatkozva értékelte az orosz-ukrán háborúban látható jelenlegi helyzetet. A Barack Obama elnöksége idején az egyik főtanácsadóként szolgáló Clapper meglátása szerint egyfajta patthelyzet van, amiben mindkét fél több szempontból kimerült, és egyik oldal sem tud igazán komoly kárt okozni a másiknak. A kérdés Clapper szerint az, hogy ki lesz az első, aki ezt a helyzetet látva visszalép.

A kémfőnök beszélt az ukrán részről folyamatosan napirenden levő repüléstilalmi övezetről is. Elmondta, hogy ez egy nagyon érzékeny kérdés, mert Moszkva nagyon könnyen provokációnak tekintheti ezt a lépést, és mint ismert, az oroszoknál sokkal alacsonyabban van a taktikai (kisebb erejű) nukleáris töltetek bevetésének szintje, így nagyon könnyen eszkalálódhat a helyzet.

„Mindenféle dolgot megtehetünk – de Ukrajna nem NATO-tag –, ezt is figyelembe kell venni” – mondta Clapper, hozzátéve, hogy ha súlyosbodik a humanitárius válság, és egyre több kép érkezik a brutális, értelmetlen támadásokról, akkor változhat a helyzet.

A beszélgetésben Clapper megpróbált rövid elemzést adni Vlagyimir Putyin orosz elnök mentális állapotáról: meglátása szerint nem tett jót az elzártság Putyin helyzetértékelésének. Ennek részben a koronavírus, részben a politika miatti elzártság is az oka – így nem nagyon maradt már olyan, aki ne csak azt mondaná, amit Putyin hallani szeretne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!