Az Egyesült Államok szerint hivatalosan is népirtás volt a mianmari hadsereg rohingják elleni fellépése

2022. március 21. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban tartott rendezvényen jelentette be hétfőn, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekménynek ismerte el a mianmari hadsereg rohingja muszlim kisebbséggel szembeni fellépését – írja az MTI.

Blinken a rohingják elleni széles körű és rendszerszerű támadásokról beszélt, hozzátéve, hogy a bizonyítékok világos szándékot mutatnak a muszlim közösség megsemmisítésére. Azt is hozzátette, hogy amíg a junta hatalmon marad, addig senki nem lesz biztonságban a délkelet-ázsiai országban. A külügyminiszter szemtanúk tragikus beszámolóiból is idézett, felelevenítve, hogy az áldozatok közül többeket agyonlőttek, megerőszakoltak és megkínoztak.

A mianmari hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított az ország lőporos hordójának számító Arakán államban a kisebbségben lévő, muszlim vallású rohingják ellen. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és több mint 730 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be.

A történteket az ENSZ már korábban népirtásnak minősítette.

A mianmari hadsereg végül 2021 februárjában átvette a hatalmat, és letartóztatta az ország addigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és több vezető politikust. A puccs nyomán az ország káoszba süllyedt, több fegyveres milícia is szerveződött, a hadsereg elleni tüntetéseknek és tiltakozó akcióknak már több mint 1600 civil áldozata van, és csaknem tízezer embert vettek őrizetbe. A katonai hatalomátvétel után az Egyesült Államok és egy sor ország szankciókkal sújtotta a kormányzatot vezető tábornokokat és üzleti érdekeltségeiket, a civil kormányzás helyreállítását azonban nem sikerült kikényszeríteniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!