Európa egyik legnagyobb acélművét, a mariupoli acélgyárat is rombolják

2022. március 20. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa egyik legnagyobb kohászati üzemét tulajdonképpen lerombolják” – mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Vadim Denysenko vasárnap.

A szombati hírek szerint heves harcok zajlottak Ukrajna egyik kulcsfontosságú ipari létesítményének, a Mariupolban található Azov acélüzem ellenőrzéséért. Az óriási acélmű közvetlenül Mariupol városközpontjától keletre fekszik. Ha az irányítása orosz kézre kerülne, az jelentős csapást jelentene a város megtartására irányuló ukrán erőfeszítésekre.

Egy ukrán parlamenti képviselő egy videót is megosztott a Twitterén, amin állítása szerint épp az üzem robbanása látható.

Az Azov vezérigazgatója megerősítette, hogy a vas- és acélművet találat érte, de a kár mértékét nem erősítette meg, írja a Sky News.

A hadműveletek jelentős természeti pusztítással és környezetkárosítással is járnak, és olyan hatásokkal, amelyek jelen pillanatban is veszélyeztetik az emberek egészséget. Bármi is legyen az orosz-ukrán háború kimenetele, Ukrajnának évtizedekig tartó környezeti hatásokkal is számolnia kell. Minderről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!