Kiadják a volt hondurasi elnököt az Egyesült Államoknak, mert egyengette a Rosenthal klán drogkereskedelmét

2022. március 17. – 14:00

Kiadják a volt hondurasi elnököt az Egyesült Államoknak, mert egyengette a Rosenthal klán drogkereskedelmét
Juan Orlando Hernández volt hondurasi elnök Fotó: Eduardo Munoz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Juan Orlando Hernández volt elnök ellen kábítószer-kereskedelem vádjával indítanak eljárást. Érdekesség, hogy egy Romániából emigrált zsidó család bűnszervezetével dolgozott együtt, igaz, maga az elnök mindent tagad.

A 9,3 milliós, elsősorban meszticek lakta és nagyon vallásos Honduras Közép-Amerika második legszegényebb állama. A koldusszegény országban nagy gond a korrupció, és az Egyesült Államok régóta különösen rossz szemmel nézi az őt is érintő pénzmosási és drogkereskedelmi tevékenységeket.

Október óta rezeg a léc

A legerősebb maffia a befolyásos Rosenthal családdal kapcsolatba hozható Los Cachires nevű klán volt, aminek érdekessége, hogy, egy közel száz éve Romániából Hondurasba emigrált zsidó család volt a bűnszövetkezet feje, de tavaly októberben gyakorlatilag megbukott, szétesett.

Először úgy tűnt, hogy a JOH néven ismert elnök nem bukik vele, de egy hondurasi bíróság február 15-én elrendelte az elnök őrizetbe vételét, miután az Egyesült Államok a kábítószer-kereskedelemmel és illegális fegyvertartással vádolt politikus kiadatását kérte. A 2014 és 2022 között az elnöki tisztséget betöltő Hernández 17 testvér közül volt a 15., mélyen vallásos, konzervatív rezsimet vezetett be, de a vádak szerint része volt abban, hogy hivatali ideje alatt több tonna kokain érkezett Hondurasba légi és tengeri úton Kolumbiából és Venezuelából. Amikor idén január 27-én Xiomara Castro elnökasszony váltotta, vélhetően már meg voltak számolva a napjai.

A Rosenthal klán felemelkedése és bukása

Az események tavaly akkor gyorsultak fel, amikor az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással vádolta meg a Rosenthal klán három tagját, Honduras egyik leghatalmasabb családját.

Az 1936-ban, San Pedro Sulában született Jaime Rosenthal, vagyis a dúsgazdag családfő gyerekként apja boltjában dolgozott. Édesapja 1929-ben érkezett Hondurasba egy 10 éves vándorlás után, amely Romániából indult. Valójában az Egyesült Államokba készült, de a nagy gazdasági válság végül Közép-Amerikában tartotta.

Fia a város egyik legjobb iskolájában tanult. Később apja az Egyesült Államokba küldte mérnöki és üzleti tanulmányokat folytatni. 1958-ban hazatérve átvette apja vállalkozásainak vezetését. 1974-ben alapította meg a Banco Continentalt, a negyedik legnagyobb hondurasi bankot.

Tavaly októberi bukásáig mindig egyszerűen öltözött, mindennap, hétvégén is dolgozott, de nagyon fösvény embernek tartották, aki szeretett spórolni és a bank hitelei révén üzleteket megszerezni, ugyanakkor a munkavállalóit rendre kizsákmányolta.

Milliárdosként

Jaime Rosenthal bankár, krokodilfarmer és drogkereskedő végül egész Közép-Amerika ötödik leggazdagabb embere lett

Őt is, de a fiát (Yani Benjamín Rosenthal) és az unokaöccsét (Yankel Rosenthal) is kábítószer-kereskedőként tartotta számon az Egyesült Államok, a család Banco Continental nevű bankját pedig pénzmosással vádolta meg.

Hondurasban az a hír, hogy Rosenthalék kapcsolatban állnak a kábítószer-kereskedelemmel, különösen a Los Cachiros néven ismert kartellel, nem volt meglepetés, ahogyan az is közismert volt, hogy a bankjuk, Honduras negyedik legnagyobb pénzintézete évek óta piszkos pénzeket mosott tisztára. Yankel az elmúlt három évben támogatta Hernández elnököt, finanszírozta a kampányát, és a maffia által megvett focicsapatok útját is egyengette, de amikor Yankel Rosenthalt Miamiban őrizetbe vették, mindenki tudta, hogy a család megbukott.

A bukás

A Rosenthalok bukása azzal indult, hogy a hondurasi politikusok elárulták őket az amerikai kábítószer-ellenes ügynökségnek (DEA), A Los Cachiros vezetői, Javier és Leonel Rivera Maradiaga az életüket féltve elmenekültek Hondurasból, és feladták magukat az Egyesült Államokban. Sok hondurasi politikus és üzletember kezdhetett aggódni.

Jaime Rosenthal ugyanis 25 éven keresztül folyamatosan jelen volt a politikai világban, többször a Liberális Párt elnökjelöltjeként, ahol nem az volt a célja, hogy elnökké váljon, hanem a szükséges alkupozíciókra hajtott.

Rosenthalék és az elnök viszonya is összetett volt, a hondurasi elit 2014 után lázasan törekedett arra, hogy együttműködjön Juan Orlando Hernández elnökkel és a „nagykövetséggel” (ami itt az Egyesült Államok nagykövetségét jelenti). Azt azonban nem tudták megoldani, hogy mások bemártásával magukat ne leplezzék le.

A kiadatás

Most az elnök kiadatásról határozó bíróság döntése ellen három napon belül lehet fellebbezést benyújtani. Ha erre sor kerül, az ügyben a legfelsőbb bíróság dönt.

A volt államfőnek a gyanú szerint köze lehetett ahhoz, hogy az Egyesült Államokba mintegy 500 tonna kokaint szállítottak Hondurasból – állt az amerikai kiadatási kérelemben.

Az ügyben eljáró amerikai ügyészek szerint Hernández több millió dollárt kapott különböző hondurasi, mexikói és más drogkereskedő szervezetektől. Cserébe a politikus megvédte a kábítószer-kereskedőket attól, hogy eljárás induljon ellenük – tették hozzá az ügyészek, akik szerint a volt elnök a hadsereg és a rendőrség egyes tagjait is bevonta a kábítószer-kereskedelembe.

Az 53 éves Hernández testvérét, Juan Antonio „Tony”' Hernándezt, aki maga is hondurasi kongresszusi képviselő volt, 2021 márciusában az Egyesült Államokban bűnösnek találták kábítószer- és fegyverkereskedelemben, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Juan Orlando Hernández határozottan tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy összeesküvés áldozata lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!