Zelenszkij: Már több mint 900 rakétát lőttek ki az oroszok, lemondásra szólítja fel az orosz vezetőket

2022. március 16. – 02:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szerdán is megtartotta szokásos éjszakai beszédét, amit a Facebookon szokott közzétenni. Beszélt a béketárgyalásokról, a háború állásáról és a külföldi segítségről.

A Guardian fordítása szerint azt mondta, hogy a tárgyalások realisztikusabb mederbe tértek át (amiről korábban az ukrán elnöki hivatal irodavezető-helyettese is beszámolt), de úgy látja, hogy még időre van szükség, mire eljutnak egy olyan megállapodáshoz, ami Ukrajna érdekeit szolgálja.

Kitért arra is, hogy az oroszok sok katonát és eszközt elvesztettek a harcok során, kedden állítása szerint még egy tábornokkal végeztek. Számításaik szerint Oroszország már több mint 900 rakétát lőtt ki, a ledobott bombákat viszont „lehetetlen megszámolni, olyan sok volt”.

„A megszállók újabb egyértelmű háborús bűnöket követtek ma el, békés városokat és a civil infrastruktúrát bombázták”

– mondta.

Saját nyelvükre váltva azt üzente az orosz népnek, hogy akik hozzáférnek a hiteles tájékoztatáshoz, már tudják, hogy a háború szegénységet, éhezést, elszigeteltséget, szégyent és egy brutális, olyan elnyomó rendszert hoz Oroszországra, amiben úgy kezelik az oroszokat, mint a megszállók az ukránokat. Szerinte a nép tettein múlik, hogy mi következik.

Az orosz vezetőséghez is szólt: azt mondta, hogy aki nem mond le a posztjáról, vagy nem szólal fel az invázió ellen, azt a nemzetközi közösség mindenétől meg fogja fosztani, amit az elmúlt években elért.

„Ez a propagandára is vonatkozik. Ha a propagandán dolgozik, kevésbé kockázatos most felmondani, mint tovább dolgozni. (…) Mondjon fel! Néhány hónap munkanélküliség jobb, mint az élethosszig tartó nemzetközi üldöztetés”

– utalva az esetleges nemzetközi háborús büntetőperekre.

Megköszönte az USA és Kanada segítségét, és abban reménykedik, hogy szerdán sikerül evakuációs útvonalakat nyitni Izjumból és Harkivból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!