Kijev szerint az oroszok is enyhítettek a követeléseiken, konstruktívabb béketárgyalások zajlanak

2022. március 15. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem is markánsan, de úgy tűnik, közeledik egymáshoz az orosz és az ukrán álláspont a háború lezárására törekvő béketárgyalásokon. Zelenszkij ukrán elnök korábban váratlanul derűlátóan nyilatkozott, és ismét belengette, hogy akár az ukrán NATO-tagságról is hajlandó lemondani a háború befejezése érdekében, Ihor Zsovkva Ukrajna Elnöki Hivatalának irodavezető-helyettese pedig a Sky beszámolója szerint arról beszélt, hogy az oroszok is elkezdtek engedni a maguk követeléseiből.

Zsovkva szerint Moszkva más hangnemben kezdett el kommunikálni és már nem követeli azt az ukránoktól, hogy adják meg magukat, pedig az eddigi egyeztetéseken ez mindig központi szerepet játszott náluk. Az irodavezető-helyettes szerint a két ország képviselői között zajló tárgyalások érezhetően konstruktívabbak most, az ukránok pedig egészen optimisták, de hozzátette, hogy igazi áttörést azzal lehetne elérni, ha Zelenszkij és Putyin találkoznának egymással. Ez azért is érdekes, mert

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn azt közölte, hogy még mindig terítéken van egy esetleges találkozó a két elnök között, és hangsúlyozta, hogy szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy véget vessenek a háborúnak.

Az elmúlt napokban több hasonló kommentár is érkezett mindkét oldalról, Putyin például a hétvégén úgy fogalmazott, hogy voltak pozitívumai a tárgyalásoknak. Az oroszok viszont közben ugyanúgy szorongatják az ukrán városokat és az ágyúzással sem álltak le, így az Egyesült Államok szerint az orosz elnök egyelőre még mindig nem alakított ki olyan körülményeket, melyekkel sikerre lehetne vinni a béketárgyalásokat. Mikhajlo Podoljak, az ukrán delegáció tagja magyar idő szerint este fél 9 körül azt közölte, hogy mára lezárultak a tárgyalások. Szerinte továbbra is nagyon körülményes folyamatról van szó, de egyértelműen van lehetőség a megegyezésre. Mint írta, a szünet alatt kisebb csoportokban folyik tovább a munka.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!