Törvényjavaslatot nyújtottak be Dániában arról, hogy soha ne vehessen cigit senki, aki 2010 után született

2022. március 16. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

A dán kormány tervei szerint a jövőben nem vásárolhatna sem cigarettát, sem más dohányterméket az, aki 2010 után született – erre nyújtottak be törvényjavaslatot szerdán, írja az Euronews. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint ezzel óvnák meg a jövő generációit attól, hogy „bármilyen formában dohányhoz nyúljanak”.

„Ha kell, akkor akár addig emeljük a dohánytermékek eladási korhatárát, hogy ez a [2010 után született] generáció már ne férhessen hozzájuk”

– mondta a miniszter. A Dán Rákszövetség felmérése szerint a megkérdezettek 64 százaléka egyetértene egy ilyen tervvel, a 18–34 évesek körében pedig ez az arány még magasabb, 67 százalékos. A dohányzás miatt évente közel 13 600-an halnak meg rákban.

Hasonló szabályozást vezettek be Új-Zélandon még tavaly decemberben: 2023-tól az akkor 14 évesek és fiatalabbak már nem vehetnének dohányterméket a törvény szerint soha az életükben.

Dániában – mint az EU összes másik tagállamában – 18 éves kortól lehet vásárolni dohánytermékeket vagy elektronikus cigarettát, azonban Heunicke szerint a 15–29 év közöttiek 31 százaléka rendszeresen dohányzik.

A szociáldemokrata vezetésű dán kormány szabályozná a fiatalok alkoholfogyasztását is: a 16,5 százalékos alkoholtartalmú italokat eddig 16 éves kortól meg lehetett vásárolni, ezt viszont a kormány 18 évre emelné.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!