Új-Zélandon betiltják a dohányzást a következő generációtól

2021. december 09. – 05:41

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland betiltja a dohányzást a következő generációtól, írja az MTI. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadás előtt álló törvény értelmében a 14 évesek és az annál fiatalabbak soha nem vásárolhatnak legálisan dohányterméket az országban.

„Történelmi nap az új-zélandiak egészsége szempontjából” – mondta a csütörtöki bejelentés után Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes. Azt akarják elérni, hogy a fiatalok soha ne szokjanak rá a dohányzásra, ezért bűncselekménynek minősül majd, ha valaki dohányterméket ad el nekik.

Az új-zélandi kormány egyéb rendelkezésekkel is próbálja visszaszorítani a dohányzást, céljuk, hogy 2025-re teljesen dohányzásmentessé váljon Új-Zéland. Csak nagyon alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek forgalomba, csökkentik a dohánytermékeket árusító boltok számát, és növelik a leszokást segítő szolgáltatások támogatását.

Az egészségügyiminiszter-helyettes szerint Új-Zélandon a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. A teljes lakosság körében folyamatosan csökken a dohányosok aránya, 2008-ban még 18 százalék volt, három éve már csak 11,6 százalék, ugyanakkor az új-zélandi kisebbség körében sokkal magasabbak ezek az arányok. A törvénytervezet kritikusai szerint ugyanakkor az intézkedés hátrányosan érinti a szegényebbeket, és növelheti a dohánytermékek feketepiacát.

A törvénytervezetet még meg kell szavaznia a parlamentnek, de ez elvileg már csak formaság, a kormányon lévő Munkáspárt többségben van a parlamentben. A törvény 2022-ben tervezik elfogadni, az életkori korlátozás 2023-ban lépne érvénybe.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!