7,3-as erősségű földrengés rázta meg Fukusima partjait, cunamiriasztást adtak ki Észak-Japánban

2022. március 16. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint szerda 23:36-kor (magyar idő szerint 15:36-kor) erős, 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a Japán északi részén fekvő Fukusima partjait, ami miatt szökőárriadót rendeltek el – írja az ABC News. A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a rengés 60 kilométerrel a tenger alatt történt.

A rengés megrázta nemcsak Japán északi részét, de a keleti partvidék szinte egészét, így Tokiót is. A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) állami energiavállalat arról számolt be, hogy több mint 2 millió háztartás maradt áram nélkül a japán főváros egyes részein. Az East Japan Railway pedig felfüggesztette a vonatközlekedés nagy részét biztonsági ellenőrzések miatt.

Tokió látképe az áramszünet által érintett területen a szerdai földrengés után – Fotó: Issei Kato / Reuters
Tokió látképe az áramszünet által érintett területen a szerdai földrengés után – Fotó: Issei Kato / Reuters

Egyelőre nem érkezett hír áldozatokról, a meteorológiai ügynökség viszont cunamiriasztást adott ki, ugyanis előrejelzéseik szerint akár egy méter magas árhullám is jöhet Fukusima és Mijagi prefektúrák egyes részein. Az NHK japán tévé híre szerint egyes területeket már el is ért a cunami. A japán légvédelem vadászgépeket küldött az ország keleti partjára, hogy felmérjék az esetleges károkat.

Fumio Kishida miniszterelnök szerda esti nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a kármentés és a segítségnyújtás érdekében.

A TEPCO már jelezte, hogy a dolgozók ellenőrzik a károkat az áramellátási rendszerben. Az energiavállalat üzemelteti azt a Fukusima Daiicsi Erőművet, ami a 2011-es földrengés és szökőár miatt egyes részein leállt, mivel károk keletkeztek a hűtési rendszerben.

Nemrég emlékeztek meg a 11 évvel ezelőtti szökőárkatasztrófa 11. évfordulójáról: Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg. A szökőár akkor több mint 19 ezer ember halálát okozta, a fukusimai erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren azóta se térhettek vissza korábbi lakóhelyükre. A japán legfelsőbb bíróság márciusban történelmi ítéletben kötelezte az állami energiavállalatot arra, hogy fizessen kártérítést a fukusimai lakosoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!