Petőfit és Kossuth Lajost idézve üzent a magyaroknak Ukrajna budapesti nagykövete

2022. március 15. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete videóüzenetet készített a magyaroknak március 15. alkalmából. Párhuzamot vont az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc és az ukránok mostani helyzete között.

„Petőfi Sándor versében a kérdésre, hogy ”Rabok legyünk vagy szabadok?„, a nemzet azt válaszolta: ”A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!„ Ma ugyanilyen választ adnak az ukránok is.”

– mondta. Azzal folytatta, hogy a magyar nép szabadságharcát eltiporta az orosz sereg, 2022. február 24-én pedig az orosz sereg Putyin parancsára háborút indított Ukrajna ellen.

„Minden gondolatunkkal és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megőrizzük országunkat és megőrizzük a nemzetünket. De eközben sem feledkezünk meg arról, hogy megemlékezzünk az önök harcának az évfordulójáról. Bízom benne, hogy önök sem feledkeznek meg rólunk.

Bízom benne, hogy amikor ma felnéznek a békés magyar égboltra, gondolnak azokra az ukránokra, akik az oroszok által indított háborúnak áldozatul esnek”

– üzente a nagykövet. Arról beszélt, hogy bízik abban, ezzel a gondolattal igent fognak mondani a magyarok a légtérlezárásra, arra, hogy Ukrajna több segítséget kapjon, és segítik majd az ország uniós csatlakozását.

A beszéd végén Nepop Kossuth Lajost idézte: „Nincs ember, ki a szabadságot nem szereti. De az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván. Az igazságtalan csak önmagát.”

„Meggyőződésem, hogy a magyarok szabadságot akartak és akarnak mindenkinek. A szabadságot akarják az ukránok számára is. És érzem, hogy Magyarország és a magyar nép mellettünk áll” – mondta. Az üzenet végén háláját fejezte ki Ukrajna nevében az eddigi támogatásért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!