Nincs elég adatközpont az országban, két hónapra elegendő tárhelye maradt az oroszoknak

2022. március 15. – 22:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Máris komoly problémákat okoz Oroszországban az, hogy több, felhőalapú szolgáltatást nyújtó cég is kivonult tőlük, a Bleeping Computer cikke szerint mindössze két hónapjuk maradt, mielőtt kifogynak a tárhelyből. A lap ezt egy keddi, találkozó nyomán írja, ahol a Sberbank, az MTS, az Oxygen, a Rostelecom, az Atom-Data, a Croc, és a Yandex is részt vett. Ez alapján az orosz kormány többféle megoldást is fontolgat a problémára,

az összes hazai adattároló bérbe adásától egészen a kivonuló cégek által hátrahagyott IT infrastruktúra megkaparintásáig.

Arról, hogy mennyire szorít az idő, a Kommersant nevű orosz lap írt, amely szerint senki nem számított arra, hogy ennyire súlyos lesz a helyzet, de a realitás az, hogy az állami szektor durván másfél hónapnyi kapacitással rendelkezik. A forrás szerint a külföldi szolgáltatók kivonulásával azonnal megnőtt az igény a szerverekre, esetenként akár 20 százalékkal is, a helyzetnek azonban nincs egyszerű megoldása. A kínai eszközök ára jelentősen megnőtt – a Huawei pedig állítólag jelenleg nem is szállít az oroszoknak –, az ellátási lánc is akadozik, sok esetben pedig a már beérkezett szervereket sem tudják felvenni a raktárakból a felhasználók.

Jelenleg tehát az oroszoknak nincs elegendő mennyiségű adatközpontja ahhoz, hogy mindenkit kiszolgáljanak, pláne úgy, hogy az országban mostanában kezdték el kiépíteni a nagyvárosokban a fejlettebb, arcazonosításra is képes térfigyelő rendszerek kiépítését. Megoldások persze vannak a fentebb említetteken túl is: a szolgáltatók spórolhatnak azon, hogy kevesebb kapacitást biztosítanak terrorellenes megfigyelésre, és elkezdhetik blokkolni a streamingoldalakat is. Utóbbi amúgy nem is olyan nehéz döntés, hiszen egy csomó cég egyébként is kivonult már az országból. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi lesz majd a megoldás a helyzetre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!