„Mondtam Moszkvában, hogy jó srác vagy” – így toborzott kémeket Szlovákiában az orosz nagykövetség diplomatája

2022. március 15. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát – jelentette be hétfő este a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. A döntését a szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozták meg. A három érintett orosz diplomatának 72 órán belül kell elhagynia Szlovákiát.

A Denník N hírportál megszerzett egy videót, amelyet a szlovák biztonsági szolgálat készített a Szlovákiában működő orosz kémek beszélgetéséről. A tavaly készült videón az látható, hogy Szergej Solomasov, a orosz nagykövetség katonai attaséja Bohuš Garbárt, az orosz propagandát terjesztő Hlavné Správy című oldal szerzőjét veszi rá az együttműködésre. A felvétel végén Solomasov két ötszáz eurós bankjegyet ad át Garbárnak.

„Mondtam Moszkvában, hogy jó srác vagy, sok barátod van, mint a szlovák maffia, és Moszkva úgy döntött, hogy vadász leszel” – mondta orosz akcentussal Solomasov, aki később arról beszélt, hogy politikai információkra van szüksége: „országok közti kommunikációkra, a NATO-n és az EU-n belüli kommunikációkra, Pozsony és más országok között” – mondta. A találkozó végén Solomasov megkérdezte Garbárt, hogy mennyi pénzre van szüksége. „Amennyit tudsz adni” – felelte Garbár. „500 a barátodnak és 500 neked megfelel?” – mondta Solomasov, majd előhúzza a zsebéből az ötszáz eurósokat, Garbár pedig zsebre vágja. A videóból az nem derült ki, hogy kit értettek barát alatt.

(Parameter.sk, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!