Az ENSZ szerint a háború világszerte súlyosan fokozhatja az élelmiszerhiányt

2022. március 15. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ figyelmeztetése szerint az orosz–ukrán háború világszerte súlyosan fokozhatja az élelmiszerhiányt, mivel Oroszország a világ legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőre. A két ország együttesen a világ árpaellátásának 19 százalékát biztosítja, a világon megtermett búza 14 százaléka is Oroszországból vagy Ukrajnából származik. A kukoricaellátást 4 százalékát biztosítják.

Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének kínai főigazgatója szerint a konfliktus és a szankciók különösen nagy hatással lehetnek ötven olyan országra, amelyek búzaellátásának legalább 30 százaléka Oroszországtól és Ukrajnától függ. Ezek nagyrészt alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országok Észak-Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Eközben számos európai és közép-ázsiai ország műtrágyaellátásának fele Oroszországtól függ. Az ENSZ figyelmeztetése szerint a műtrágyahiány akár 2023-ig is elhúzódhat. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor az élelmiszerárak amúgy is meredeken emelkedtek a magas infláció miatt. Az ENSZ felszólította az Oroszországtól és Ukrajnától függőket, hogy keressenek alternatív beszállítókat, hogy kezelni tudják a „zavarok okozta sokkot”.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!