Magyar idő szerint 9.30-kor újabb orosz-ukrán egyeztetés zajlik, a felek bizakodnak

2022. március 14. – 07:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások újabb fordulójára ezúttal videokonferencián történik, az egyeztetés tényét Dmitrij Peszkov orosz és Mihajlo Podoljak ukrán szóvivő is megerősítette még vasárnap késő este.

A korábbi tárgyalásokat a fehérorosz határ közelében folytatták le, és gyakorlatilag teljesen eredménytelenek voltak a háborúskodás esetleges befejezését illetően.

A Reuters azt írta, hogy orosz és ukrán tisztviselők vasárnap az eddigi legoptimistább értékelésüket adták az ukrajnai háborúról folytatott megbeszéléseik előrehaladásáról, azt sugallva, hogy napokon belül valamilyen pozitív eredmény születhet. „Elvben nem engedünk semmilyen álláspontból. Oroszország ezt most már megérti. Oroszország már elkezdett konstruktívan tárgyalni” – mondta Mihajlo Podoljak ukrán tárgyaló és elnöki tanácsadó egy online közzétett videóban. „Úgy gondolom, hogy szó szerint napokon belül eredményeket fogunk elérni” – tette hozzá.

A RIA hírügynökség pedig az ukrán Podoljak nyilatkozatával szinte egyidőben idézte Leonyid Szluckij orosz küldöttet, aki szerint a tárgyalásokon jelentős előrelépés történhet. „Személyes várakozásaim szerint az előrelépési törekvés az elkövetkező napokban a két delegáció közös álláspontjává, aláírásra váró dokumentumokká nőheti ki magát” – mondta Szluckij.

(Sky News, Reuters, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!