Putyin már tárgyalna Zelenszkijjel, de a Kreml tudni akarja, milyen eredmény várható a megbeszéléstől

2022. március 13. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle – ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek, amelyet az MTI idéz.

Peszkov Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította: Putyin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseken azt mondta, nem ellenzi a találkozót Zelenszkijjel.

„Többször elmondtuk, hogy senki sem zárta ki a Vlagyimir Putyin és a Zelenszkij elnök közötti találkozó lehetőségét. De meg kell értenünk, hogy mi legyen ennek a találkozónak az eredménye, és hogy mit fognak megvitatni rajta” – mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az orosz fél valóban kifejezte-e készségét egy feltételekhez nem kötött találkozóra.

„Ennek érdekében dolgoznak küldöttségek, amelyek közül a miénket (Vlagyimir) Megyinszkij (elnöki tanácsadó) vezeti. Még korai lenne az eredményekről beszélni” – tette hozzá.

A Kreml reakciója azért is érdekes, mert az Ukrajna elleni invázió elején még Putyin is is többször is utalt rá, hogy a katonai támadás célja Ukrajna fegyverarzenáljának leszerelése mellett az ukrán vezetés megdöntése és az ország „nácitlanítása”. Putyin az ukránokat és az ukrán hadsereget is arra bíztatta, hogy döntsék meg a kijevi kormányt, amelyet gúnyosan „drogfüggőkből és neonácikból álló bandának” nevezett. Zelenszkijjel kezdetben nem tárgyalni akartak, hanem likvidálni őt.

Az orosz és ukrán fél azóta három alkalommal tárgyalt egymással. Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja, az alsóház külügyi bizottságának alelnöke az RT televíziónak most azt mondta: a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely a személyes várakozása szerint „az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat”.

Szluckij szerint a dokumentumok aláírása nagyon fontos lenne a feszültség csökkentése érdekében és emberéleteket mentene meg. A tárgyalófelek Fehéroroszországban és online továbbra is kapcsolatban állnak egymással. Ezek egyik fél számára sem hozták meg azt általa várt eredményt, ugyanakkor egyik oldal sem zárkózott el a folytatás elől. Mindkét fél pozitív fejleményekről szólt a bekerített ukrán városokból kivezető humanitárius folyosók kérdésében.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatában úgy vélte: a csúcstalálkozó, ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet, és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt, hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt. Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette ebben a lehetséges minőségben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!